NHL-legendaren död i natt – blev 78 år gammal

NHL-legendaren Stan Mikita är död.
Chicago Blackhawks-centern blev 78 år gammal.

Hockeyvärlden är i sorg. I natt bekräftade Chicago Blackhawks att en av klubbens allra största har gått ur tiden. Stan Mikita, klubbens främste poängplockare genom tiderna, har avlidit.

”Det är med stor sorg som familjen Mikita meddelar att Stan gick bort tisdag den 7 augusti, 2018, vid en ålder av 78. Han var omgiven av sin älskade familj som han älskade djupt”, skriver Mikitas familj i ett gemensamt uttalande via Chicagos Twitter-sida.

Främste någonsin

Stan Mikita kom till Chicago Blackhawks 1958 och var sedan klubben trogen i sina 22 säsonger i världens bästa hockeyliga.

Totalt gjorde han 1467 poäng på 1394 NHL-matcher och fick sin tröja med nummer 21 på ryggen pensionerad av klubben efter karriären.

”Stan Mikita kommer alltid att bli ihågkommen som en mästare, innovatör och en mästare på spelet. Han är Chicago Balckhawks förkroppsligad”, skriver NHL-klubben i ett uttalande på Twitter.

Invald i Hall of Fame

2015 diagnostiserades Mikita med Lewykroppsdemens, vilken kan liknas med en kombinations av Alzheimers och Parkinsons sjukdom.

Mikita är endast en av åtta spelare genom NHL-historien att ha spelat fler än 1300 matcher i ligan. Under karriären vann han bland annat pris som ligans mest värdefulla spelare två gånger samt bäste poänggörare fyra gånger. 1961 var han med och vann Stanley Cup – och tre år efter han lagt skridskorna på hyllan valdes centern in i Hockey Hall of Fame.

Stan Mikita blev 78 år gammal.

LÄS MER: Fansens ilska mot SHL-storstjärnan – efter infekterade övergången: ”Sårade mig”

Nästa pusselbit på plats – kvalhjälten återvänder till SHL-klubben: ”Jätteglada”