NHL-ikonerna i sorg – pionjären blev bara 58 år gammal: ”Tragiskt”

Han var en av de första finländarna i NHL.
Nu har pionjären Ilkka Sinisalo avlidit – blott 58 år gammal.
– Tragiskt. En bra kompis och en riktigt bra människa, säger förre lagkamraten Kjell Samuelsson till Sportbladet.

I natt föll Philadelphia Flyers i sorg. Legendariska NHL-finländaren Ilkka Sinisalo somnade in i sitt hem bara 58 år gammal, till sviterna av prostatacancer. Sinisalo var en av de första finländarna att lämna hemlandet och flyga över Atlanten till världens bästa hockeyliga, NHL.

Det blev hela 582 matcher under 12 års tid för Philadelphia Flyers, Minnesota North Stars och Los Angeles Kings. Sin främst merit i Nordamerika är de två Stanley Cup-finalerna med Flyers och efter karriären fortsatte han även som scout för Philadelphia.
– Ilkka var en mycket bra spelare och en härlig lagkamrat, men mest av allt en enastående person och en fantastisk vän till oss alla. Vi hade alla nöjet att arbeta med honom i många år och han kommer vara saknad, säger Philadelphias general manager Ron Hextall till klubbens officiella webbplats.

Philadelphias sorg delas även av hans före detta svenska lagkamrater.
– Tragiskt. En bra kompis och en riktigt bra människa. Han var alltid vänlig och tog sig tid för alla, säger förre lagkamraten Kjell Samuelsson till Sportbladet.
– Hemskt att höra. Han gjorde inte så många matcher under tiden i Kings, men vad jag minns var att han var en mycket trevlig kille, säger förre lagkamraten Tomas Sandström till SportExpressen.

LÄS MER: Här är lagkamraternas varma hyllning av Ekman-Larsson efter dödsbeskedet.