När svensken strippade inför NHL-debuten – och lurade till sig en plats i superlaget

Anders Erikssons debut i Detroit Red Wings blev inte legendarisk för vad som hände på isen.
Utan det som hände precis
innan.
– Jag trodde allt skulle gå åt helvete, säger Eriksson till Sportbibeln.

Anders Eriksson kom till Detroit Red Wings inför säsongen 1995/96. Det blev mest spel i farmarlaget, men den svenske backen fick i alla fall göra en (1) match i NHL.

971101 Ishockey Anders Eriksson, Detroit Red Wings © Bildbyrån Foto: Peter Krüger 21135(21135 )

Att den 20-årige svensken var något skakig inför debuten kan man ju förstå. Det har funnits få NHL-lag med fler legendarer i truppen, än Red Wings upplaga 1995/96. Känn bara på de här namnen: Fedorov, Yzerman, Coffey, Larionov, Lidström, Fetisov, Grimson, Osgood…ja, listan kan göras hur lång som helst.

Blev rumskamrat med veteran

Eriksson blev uppkallad till en match mot Dallas Stars på bortaplan. Han blev rumskamrat med veteranen Bob Rouse, en ärrad back i slutet av sin karriär.

Efter lunchen på matchdagen skulle båda ta den för många NHL-proffs obligatoriska sömnen på ett par timmar under eftermiddagen.
– Just innan vi skulle sova så sa Rouse att ”ta det lugnt, jag fixar väckning i god tid”. KANON, tänkte jag.

”Nu går allt åt helvete”

Rouse såg till att vakna i tid. Men han lät den svenske rookien – som var ute efter hans plats i laget – sova vidare.
– Jag vaknade kvart i fem och insåg att jag hade försovit mig. Jag tänkte direkt att nu går allt åt helvete, berättar Eriksson.

980617 Stanley Cup, Detroit Red Wings (t h: Vladimir Konstantinov) © Bildbyrån – © 10

Svensken kastade på sig kostymen och sprang hela vägen ned till arenan.
– Jag insåg att jag skulle bli avslöjad direkt om jag gick in i omklädningsrummet med kostymen på. Och då finns det inte en chans att jag hade fått spela. Så vad fasen skulle jag göra?

Det var då Eriksson fick en snilleblixt.
– Jag klädde helt enkelt av mig. Jag tog av mig kostymen och slängde den i ett hörn. Sen gick jag in i omklädningsrummet och låtsades att jag hade varit på toaletten. Som om inget hade hänt. Varken spelare eller ledare reagerade när jag satt mig på min plats. Och så fick jag göra min debut.

980617 Stanley Cup, Detroit Red Wings: Nicklas Lidström och Anders Eriksson © Bildbyrån – © 10

Det var inte så schysst gjort av Rouse?
– Nä, det var väl en sån där ”Welcome to the show, rookie”-grej. Men han kände nog att jag skulle ta hans plats, säger Eriksson.

Rouse fick behålla sin plats den säsongen. Och nästa. Då hade även Anders Eriksson spelat till sig en ordinarie plats i superlaget Detroit.