När SHL-legendaren fick dyngstryk i SM-semin – och kom med det mest geniala förslaget: ”Vi byter om...”

När SHL-legendaren fick dyngstryk i SM-semin – och kom med det mest geniala förslaget: ”Vi byter om…”

Glenn Johansson var en riktig lirare.
Och en riktig profil vid sidan av isen.
Som den gången han fick dyngstryk i en SM-semifinal – och kom med det mest geniala förslaget.

Glenn ”Glenna” Johansson är en av svensk ishockeys främste poänggörare, och få har dominerat under sina säsonger i ligan som han gjorde. Han vann inte bara assistligan – han gjorde det tre säsonger i rad under mitten av 80-talet, någonting han fortfarande är helt ensam om inom svensk hockey.

En riktig artist

Johansson fick vinna SM-guld med Södertälje SK 1985, och när han avslutade sin karriär kunde han se tillbaka på 349 spelade matcher i Sveriges högsta liga, och sanslösa 346 gjorda poäng. Glenn Johansson är tveklöst en av anrika Södertäljes största, och hans tröja – nummer 11 – är hissad i lagets hall.

STOCKHOLM 20071208 SSK- Modo i Sˆdert‰lje. H‰r den gamle SSK- hj‰lten Glenn Johansson som fˆre matchen hedrades med att f en egen trˆja upphissad ˆver arenan. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Spelare som Glenn Johansson görs knappt längre, och det var visserligen i en tid då det blev betydligt fler mål än nu, men hans poängsnitt och totala dominans under ett par säsonger är svår att matcha i dagens hockey. Men Glenna var inte bara känd för sitt poänggörande och sina hockeykvalitéer – han var dessutom en ruggig profil, och det finns mängder av anekdoter om honom.

Geniala förslaget

Som den gången då SSK, under en semifinal-match mot AIK under säsongen, fick dyngstryk – och Glenna kom med ett genialiskt förslag för att få ner siffrorna. Det var den tredje och avgörande matchen i serien, och Södertälje låg under med hela 8-0(!) efter två perioder.

850324 Ishockey, Elitserien, SM, final, Södertälje – Djurgården, 6-3: Glenn Johansson, Södertälje. © Bildbyrån

Glenna ville att laget helt enkelt skulle lämna isen.

– När vi låg under med 8-0 efter två perioder, så sa Glenna ”Fan grabbar, vi byter om och drar härifrån då blir det bara 5-0”. Det skulle resultatet bli om vi lämnade W.O, har den förre lagkamraten Conny Jansson sagt.

Men Södertälje valde att stanna kvar på isen, och förlorade till sist matchen med hela 11-1. AIK vann sedan finalserien mot Djurgården med 3-0.

Glenn ”Glenna” Johansson gick bort 2014, då bara 58 år gammal.

LÄS MER: När Håkan Loob bjöd på svensk hockeys första barnförbjudna citat – efter klassiska segern mot Kanada

Få våra nyhetsbrev!