När Pekka somnade med utrustningen på – mitt under Tre Kronors VM-träning: ”Var fan är han!?”

Han är en av våra främsta målvakter genom tiderna.
En extrem talang, som kanske inte alltid tränade mest eller hårdast…
Här är den underbara historien om hur Pekka Lindmark somnade, med full utrustning på, när Tre Kronor skulle träna tvåmål.

Bilden av en disträ, lat och storrökande världsmålvakt har nog blivit lite väl överdriven efter karriären.

Ingen träningsprodukt

Men vi kan väl i alla fall fastslå att Peter ”Pekka” Lindmark inte direkt var någon träningsprodukt. Han har själv berättat hur han avskydde löpträning och att han gärna tog ett bloss efter matcherna.

Före detta lagkamrater har vittnat om att ”Pekka” kunde vara fullständigt ointresserad under träning, hur han inte räddade en enda puck under matchvärmningen. Bara för att kort därefter gå ut och fullständigt spika igen mot vilket motstånd som helst.

Pekka Lindmark, Tre Kronor
910415 Ishockey, VM, Sverige, förhands: Peter Lindmark, målvakt. © Bildbyrån – 14951

Men som sagt, hårdträning var inget för ”Pekka”. Det bekräftas av legendariske Tre Kronor-materialaren ”Pudding” Weiderståls berättelse i boken ”Pekka – Världens Bäste Målvakt”.

Tränade stenhår inför VM 91

Det var första träningslägret inför VM i Lillehammer 1991 och tränaren Conny Evensson hade bestämt sig för att köra stenhårt på träningarna. Upplägget: två timmar is på förmiddagen, fys mitt på dagen och sen två timmar till isträningen sent på eftermiddagen.

”Till detta kördes det extra med målvakterna en halvtimme halv nio varje kväll. Så slut tror jag aldrig att jag upplevt Pekka som när han efter ett eftermiddagspass kom in halvvägs in i träningen”.

901111 Ishockey, Deutschland Cup. Frankfurt: Peter Lindmark, målvakt, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 14540

”Vi gjorde paus för spolning och Pekka slängde bara en blöt handduk över huvudet och lutade sig tillbaka mot väggen i sitt hörn, sedan först hällt i sig ett par cola”.

”Var fan är Pekka!?”

När spolningen var klar kom Evensson in i omklädningsrummet och beordrade alla tillbaka ut på isen för tvåmålsspel.

Alla gick ut, förutom ”Pekka” – som somnat. ”Var fan är Pekka!?”, skrek Evensson när han upptäckte att de var en målvakt kort.

”Pudding” visste att ”Pekka” slumrade, men ville att förbundskaptenen själv skulle få äran att väcka världsmålvakten till liv.

901111 Ishockey, Deutschland Cup. Frankfurt: Peter Lindmark, målvakt i Sverige efter segern mot Tjeckoslovakien. Foto: BILDBYRÅN / 14540

”Han sitter väl på muggen, i omklädningsrummet var han inte”, sa Weiderstål.

Till slut rusade Evensson av isen och in i omklädningsrummet, där Lindmark snarkade för fullt.

”Tog i stort sett allt”

Förbundskaptenen kunde bara skratta och väckte snabbt ”Pekka”.

”När han väl kom ut på rinken var han som småförbannad på sig själv för att han slumrat till och det fick forwards sota för. Han tog i stort sett allt”, berättar Weiderstål.

Få våra nyhetsbrev!