När Pekka Lindmark levererade tidernas fräckaste målvaktsfint – och snurrade bort Anders "Masken" Carlsson totalt

När Pekka Lindmark levererade tidernas fräckaste målvaktsfint – och snurrade bort Anders ”Masken” Carlsson totalt

Stormålvakten Pekka Lindmark kunde konsten att vara kylig.
Kolla bara in när han grundlurar Anders ”Masken” Carlsson i den helt avgörande SM-finalen.
Det här är is i magen.

Med fyra SM-guld, två VM-guld och ett OS-brons ses PeterPekkaLindmark som en av svensk hockeys absolut främsta och meriterade målvakter någonsin. Kiruna-sonen har dessutom blivit utsedd till världens bästa målvakt två gånger.

Folkkär profil

Pekka Lindmark gjorde stor succé i SHL under 80- och 90-talet, där han spenderade mestadels av tiden i Färjestad och Malmö. Men det var inte bara prestationerna på isen som fick Pekka att sticka ut. Målvakten blev också en mycket folkkär profil tack vare sin utsvängda och härliga personlighet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter "Pekka" Lindmark, hockey
211105 Förre ishockeymålvakten Peter ”Pekka” Lindmark, poserar för ett porträtt den 5 november 2021 i Piteå. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0063

Precis som Börje och Stig Salming, som också växte upp i Kiruna, spelade Pekka i Kiruna AIF. Men eftersom flera av den sistnämndas kompisar spelade i rivaliserande IFK Kiruna blev det tidigt ett byte. Vid 22-årsålder blev det Timrå, följt av Färjestad och Malmö. Pekka stod också för lång och trogen tjänst i Tre Kronor, där han gjorde över 170 matcher.

Pekkas fräckis

Men Pekka Lindmark var inte bara en fantastiskt duktig målvakt. Han hade också en extrem kyla. När hans Färjestad mötte Södertälje i den femte och avgörande SM-finalen 1986 skulle han bjuda fansen på någonting alldeles extra.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Pekka Lindmark, hockey, Malmö
960220 Ishockey, Elitserien, Malmö – Västra Frölunda, 2-4: Peter Lindmark, Malmö. Foto: BILDBYRÅN / 19421

Pekka Lindmark fick pucken strax utanför egen målbur samtidigt som motståndaren Anders ”Masken” Carlsson trodde sig läsa var målvakten skulle passa pucken. Men Lindmark hade andra planer och stod för ett av de mest kyliga ageranden svensk hockey någonsin sett.

LÄS MER: Chocken när Pekka Lindmark blev tokpetad från stora hyllningen – målvaktsikonens kritik: ”Jag ska vara ärlig”

Vad tycker du om Pekka Lindmark? Dela artikeln och skriv din hyllning!

Se finten här!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev