När Niklas Kronwall satte in hårdaste Tre Kronor-tacklingen någonsin

VM på hemmaplan 2012 slutade med en hemsk kvartsfinalförlust mot Tjeckien.
Men det var också turneringen där Niklas Kronwall satte in den hårdaste tacklingen i Tre Kronors historia.

För alla som följt NHL, kom tacklingen inte som någon överraskning. Men för den riktigt breda publiken dröjde det tills våren 2012 innan de introducerades för begreppet ”kronwalled”.

Följde samma mönster

Under sin långa och framgångsrika karriär i Detroit Red Wings delade Kronwall ut minst ett dussin stenhårda ”kronwalled”-tacklingar. De följde samma mönster: en forward som vänder upp utan att ha blicken uppåt och en Niklas Kronwall som mötte med en (nästan alltid) perfekt bröstvärmare.

Med tanke på alla framgångarna med Detroit, var det inte ofta som Kronwall fick möjligheten att representera Tre Kronor i ett VM. Men 2012 åkte Red Wings ut redan i första rundan av Stanley Cup och backen anslöt till ett redan starkt lag som hade ett mål: VM-guld på hemmaplan.

Ruggig uppställning

När man ser tillbaka på laguppställningen förstår man vilken missräkning kvartsfinalförlusten var. Känn på den här förstafemman:
Niklas Kronwall
Victor Hedman
Daniel Alfredsson
Nicklas Bäckström
Patrick Hörnqvist

Och andra:
Niklas Hjalmarsson
Erik Karlsson
Loui Eriksson
Henrik Zetterberg
Johan Franzén

Sverige hade lekt med Tjeckien i gruppspelet, men förlorade med 4–3 i kvartsfinalen efter att Milan Michalek gjort mål med bara 29 sekunder kvar att spela.

Niklas Kronwall, Detroit
160810 Niklas Kronwall poserar för ett porträtt under en pressträff inför World Cup anordnad av Svenska Ishockeyförbundet den 10 augusti 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Men det var redan i gruppspelet som Niklas Kronwall slog till. Och stackars Kaspars Saulietis fattade aldrig vad som hände.

Till och med Niklas Wikegård – inte direkt känd för att ogilla fysisk hockey – tyckte tacklingen var otäck.
– Jag älskar fysiskt spel och gillar Niklas Kronwall, men jag är lite tveksam. Det är en tackling som han kan råka illa ut själv. Lite halvotäcka smällar, sa Wikegård.

Här är tacklingen: