När NHL-svensken bråkade med HELT fel person – men räddades av legendariska råskinnet: ”Jag tar hand om det här”

Förre NHL-liraren Ricard Persson reagerade instinktivt.
Det hade kunnat sluta riktigt illa – men en av ligans mest ökända tuffingar räddade honom.

I mitten av 1990-talet hade förre storbacken Ricard Persson några RIKTIGT händelserika säsonger.

Persson var med och vann SM-guld med Malmö i den där episka finalserien mot Modo 1994. Han stannade en säsong till, förlorade mot blivande mästarna HV71 i en stenhård semifinalserie och drog sedan till New Jersey för att skriva kontrakt med Devils.
– Jag trodde jag skulle dit och skriva kontrakt och sen åka hem. Men de sa åt mig att åka till Albany och vara med i AHL-slutspelet. Jag hade inte ens min utrustning med mig. Det slutade med att vi vann Calder Cup det året, säger Persson till Sportbibeln.

Vann varsin Norris Trophy

Han var sedan reserv under Devils resa till Stanley Cup-titeln 1995. Och en bit in i säsongen därpå blev han bortbytt till St Louis Blues. Ett lag som inte bara hade Brett Hull som målmaskin, utan också två hyfsade backar i Al MacInnis och Chris Pronger.
– Dom två vann varsin Norris Trophy, som ligans bästa back, två år i rad när jag var där. Det är ju skönt att kunna säga att jag varit med och bidragit till deras två utmärkelser, skrattar Persson.

Under tiden i Blues spelade Persson även med en viss Tony Twist. ”Twister” är, tillsammans med Bob Probert, kanske den mest ökände av alla fighters i NHL:s historia.

Twist kom att komma till undsättning när Persson hamnade i trubbel i en bortamatch mot Detroit.
– Vi mötte Red Wings borta och jag stod mot sargen. Jag fick en crosschecking som träffade illa. Den kom åt någon nerv i armbågen som gjorde att den liksom domnade bort.
– Jag blev riktigt irriterad, vände mig om och skickade på en smäll i bröstkorgen som crosscheckat mig. Han slängde handskarna direkt och det var då Twist plötsligt dök upp och sa ”Jag tar hand om det här”.

”En ruskig fighter”

Twist och Detroit-spelaren gick en fight och efteråt på bänken hade Twist några råd till Persson.
– Den där killen ska du se upp med, sa han. Och spelaren var Joey Kocur, som var en riktigt ruskig fighter.
– Jag bara nickade och svarade, ”okej, tack, det är ju bra att veta”, haha.

Tony Twist samlade ihop hela 1121 utvisningsminuter på 445 NHL-matcher.