När NHL-svensken blev vittne till klassiska skräcktacklingen: ”Du står näst på tur”

Det är en av de mest omtalade tacklingarna i Stanley Cup-historien.
Svensken Ricard Persson satt på läktaren och såg sin lagkamrat Scott Stevens fullkomligt mangla Detroits Viktor Kozlov.
– Det var inte ens två minuters utvisning på den tiden, säger Persson till Sportbibeln.

Våren 1995 blev minst sagt händelserik för Malmö-backen Ricard Persson. Efter att ha förlorat mot HV71 i en episk semifinalserie, åkte Persson över till New Jersey för att skriva kontrakt med Devils. Sen skulle åka hem.
Trodde han.
Devils manager Lou Lamoriello hade dock andra planer.
– Jag hade ju inte ens mina grejer med mig. Men Lou sa åt mig att åka till Albany för att vara med i AHL-slutspelet. Det slutade med att vi tog hem titeln.

Men säsongen var ändå inte över för Persson. Han blev även uppkallad till Devils under deras Stanley Cup-äventyr, som reserv. Och det var faktiskt inte långt borta att Persson blev inkastad i finalspelet.
– Jag minns att coachen Larry Robinson kom och sa att jag skulle göra mig redo, en av backarna i laget var halvskadad och det var osäkert om han skulle spela. Nu blev det aldrig så att jag spelade, men klart man ”tänkt om…”. Hade varit stort att få spela i en Stanley Cup-final.

”Var fruktansvärt bra”

Nu blev det att Persson fick följa slutspelet från läktaren, inklusive finalspelet mot Detroit Red Wings.
En serie som kom att domineras av Devils försvarspel, lett av backgeneralen och lagkaptenen Scott Stevens.
– Han var fruktansvärt bra. Han tränade extremt hårt och körde på ordentligt även på träningar. Inte fult, men han liksom markerade. Det var 110 procent hela tiden, minns Persson.
– När jag senare spelade bredvid honom, så insåg jag att motståndarna verkligen kände att Stevens var på isen. Det var en speciella aura kring honom. Motståndarna visste att de var tvungna att se upp, när nummer 4 var på isen. Han var ju som en cementsäck i kroppen.

Stevens var en fruktad tacklare och många av smällarna är direkt otäcka. Tacklingen han satte in på Detroits Slava Kozlov i match två av finalen är inget undantag.
– Jag satt på läktaren i Detroit och såg när han tog honom. En ruggig tackling som jag inte ens tror han blev utvisad för.

000922 Ishockey, NHL: Scott Stevens, New Jersey Red Devils © Bildbyrån – © 10

Och det stämmer. Stevens klarade sig utan utvisning, trots den våldsamma kollisionen. Vid många av tacklingarna var motståndarna inte ens puckförande, vilket Kozlov är här. Å andra sidan…hur många skär tar Stevens innan tacklingen?

Kolla in smällen här:

Målvakten Martin Brodeur har skrivit om händelsen i sin bok. Han berättar att Stevens efter tacklingen åkte mot Red Wings bänk, pekade och sa ”du står näst på tur”.

Matchen var oavgjord när Stevens delade ut tacklingen. Devils vann sedan matchen med 4–2 och finalserien med 4–0 i matcher. New Jerseys defensiv kvävde helt enkelt Red Wings offensiv.