När NHL-stjärnan klådde upp lillbrorsan(!) – och tvingades ringa mamma i pausen: ”Jag var så arg”

Det är inte lätt att ställas mot brorsan på isen.
Vilket NHL-bröderna Keith och Wayne Primeau gjorde i ett oförglömligt möte 1997.
Som slutade med att storebror Keith klådde upp lillebrorsan i ett klassiskt syskonbråk på isen.

Genom NHL-historien har en hel del bröder spelat med och mot varandra. Som Henrik och Daniel Sedin, Joel och Henrik Lundqvist, Niklas och Staffan Kronwall samt John och Carl Klingberg.

1 683 NHL-matcher

Men det finns ett brödrapar som har ett betydligt bättre minne från isen ihop. Nämligen kanadensarna Keith och Wayne Primeau.

Keith Primeau, Wayne Primeau, NHL
Keith Primeau och Wayne Primeau, NHL. FOTO: Youtube.

Tillsammans gjorde de hela 1 683 NHL-matcher men det är verkligen en av de matcherna som sticker ut. Den 7 april 1997 tog Keiths Hartford Whalers emot Waynes Buffalo Sabres och det som hände i den andra perioden kommer nog bröderna aldrig glömma.

Brödernas slagsmål

När bröderna Primeau släppte handskarna och gjorde upp med varandra i ett slagsmål på isen.
– Helt plötsligt är min bror på mig. Han frågade bara: ”Vad vill du göra?”. Och jag svarade: ”Jag bryr mig inte”, sa lillebror Wayne i en intervju 2008.

Keith Primeau, NHL
Keith Primeau, NHL. FOTO: Youtube.

Handgemäng uppstod mellan brorsorna och då Keith var fem år äldre och aningen större så tog han kommandot i fajten.
– Det märktes att han höll igen, men han slogs ändå mot huvudet. Jag gick inte in helhjärtat i mina slag men jag blev ändå ganska sur. Jag försökte med en uppercut men missade precis, sa Wayne Primeau till Hartford Courant efter matchen.

Ringde föräldrarna

Keith Primeau ville helst inte slåss men när han såg att lillebror Wayne gav sig på målvakten så var han tvungen att agera. Han visste dessutom om att deras föräldrar inte alls skulle uppskatta att de slogs på isen.

Så när storebror Keith kom in i omklädningsrummet, efter att ha fått en lång utvisning, plockade han upp telefonen direkt. Och ringde till föräldrarna för att be om ursäkt för att han just klått upp lillebrorsan.
– Jag var rejält arg när jag om in i omklädningsrummet efteråt och jag ringde mina föräldrar omedelbart. Pappa bara skrattade. Jag behövde någon som kunde lugna ned mig och det gjorde min pappa. Medan min mamma sa: ”Gå ut igen och försök hitta ett sätt att komma igen i matchen”, sa Keith Primeau till Hartford Courant efter matchen.

Till slut var det storebror Keiths lag Whalers som vann matchen mot lillebror Waynes lag Sabres med 4-2. I en match som det nog fortfarande pratas om på familjemiddagar hos Primeau. 

Se fajten här:

LÄS MER: NHL-svenskens stora sorg – efter dödsbeskedet i familjen: ”Du kommer alltid vara med mig i hjärtat”