När Lidas överglänste NHL-superstjärnorna – och fick hela arenan att explodera med sitt helgalna solomål

Nicklas Lidström var kanske inte känd för sina mål.
Men ibland kunde han glänsa till – och då fanns det få som kunde stoppa honom.
Som den gången då han bräckte superstjärnorna och fick hela arenan att explodera.

Säg Nicklas Lidström till en hockeyintresserad och den kommer garanterat inte att tänka på rappa finter, fräcka highlightspaket och drömmål. ”Lidas” var i stället en spelare som aldrig placerade en skridskoskena fel, som alltid gav precis allt för laget, som hela tiden var två-tre steg före alla andra i tanken – och som en utmärkt lagkapten.

Otroliga hyllningen

Alla de ovan nämnda egenskaperna hjälpte Lidström att bli en av Detroit Red Wings mest omtyckta och ikoniska spelare någonsin, och i klubbens långa historia är det få som gjort så stora avtryck som Lidas. Lidström vann Norris Trophy för första gången 2001 – alltså hela tio år efter debutsäsongen i Red Wings – men vann sedan utmärkelsen hela sex gånger itll innan han avslutade karriären 2012.

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings
090930 Ishockey, NHL Premiere Challenge, Detroit Red Wings: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 85532

När Sportbibeln tidigare under året frågade Detroit-experten Jamie Zadow, som är skribent på Red Wings-sajten ”Winging It In Motown”, om de största svenskarna i klubbens historia så var förstaplatsen solklar.

– Det är svårt att prata om Red Wings utan att nämna Lidström. Lidström spelade med sådan elegans, och pratas fortfarande om som en av de bästa försvararna någonsin. Han spelade i 20 säsonger – och inte en enda gång så missade de slutspel. Lidström var sin generations största talang, och kommer aldrig att kunna ersättas, sa Zadow.

Mäktiga solomålet

Ja, Lidström kunde helt enkelt göra precis allt på isen, och trots att han inte direkt blev känd för sina soloprestationer och drömmål så kunde han ibland chocka alla, och även då var det få som kunde bräcka honom. Som den gången Lidas, i en match mot Pittsburgh Penguins, gjorde solomålet som innehöll precis allt.

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings
071008 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Edmonton Oilers: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 55396

Lidström började sekvensen med att briljant bryta en passning av självaste Jaromir Jagr, och fortsatte sedan offensivt där han dribblade bort Alex Kovalev – innan han avslutade med ett otagbart och kliniskt avslut i mål. Det är inte många som lyckas med konststycket att överglänsa två superstjärnor, och göra mål i samma sekvens –  dessutom i numerärt underläge.

Se själv – och njut!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!