När Leksands-profilen grundlurades av NHL-stjärnan – och fick lida framför 1,4 miljoner(!) fans: ”Den jäveln!”

Mattias Ritola skulle fira Detroit Red Wings Stanley Cup-vinst.
Då grundlurades han av lagkamraten Andreas Lilja – och fick lida framför 1,4 miljoner människor.
– Den jäveln!, säger han till Hockeypuls.

Mattias Ritola är i Sverige mest förknippad med sina många säsonger i Leksand. Men forwarden har även gjort flera säsonger i Nordamerika – och faktum är att han faktiskt fått varit med och firat en Stanley Cup-titel.

Grundlurades

Det var säsongen 2007-2008 som Ritola för första gången spelade i Nordamerika. Han tillhörde Detroit Red Wings, men fick bara göra två matcher under säsongen, och dessvärre inga i slutspelet. Red Wings hade ett helt sagolikt år, och vann titeln, vilket gjorde att reserven Ritola även han fick vara med på firandet när en spelarbuss åkte genom Detroit.

210202 Leksands Mattias Ritola under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Örebro den 2 februari 2021 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

I laget spelade även Andreas Lilja, och han var inte bly att ta första bästa chans att busa lite med sin yngre landsman och lagkompis.

– Vi hade festat på kvällen efter vi vann i Pittsburgh, och jag frågade Andreas Lilja om vilka kläder som gällde på paraden. Man vill ju inte göra fel som rookie när det kommer till dresscode, säger Ritola till Hockeypuls.

”Den jäveln…”

Ritola följde även Liljas råd, men det var någonting som han fick ångra i efterhand.

– Lilja sa åt mig att ta på kostymbyxor och pikéskjorta, den jäveln (skratt). Det var årets varmaste dag, säkert 35 grader ute, och en miljon människor i downtown Detroit. Det är det varmaste jag upplevt, kändes som jag höll på att dö, säger han.

Detroit Red Wings captain Nicklas Lidstrom, of Sweden, lifts the NHL hockey Stanley Cup trophy during their victory parade in Detroit, Friday, June 6, 2008. (AP Photo/Paul Sancya)

Och hos Lilja, och de övriga spelarna, var det inget snack om några kostymbyxor.

– De andra dök ju upp på paraden halvt ”på lyset” i Hawaiiskjortor och shorts. Det var ingen jävla dresscode…

LÄS MER: Wayne Gretzkys mäktiga hyllning – pekar ut svensken som en av hela ligans viktigaste: ”Jag är förvånad”