När Kenny Jönsson visade sitt stora hjärta – och offrade sig helt för bakfulle lagkamraten: ”Jag skämdes…”

Kenny Jönsson är en av de stora i svensk hockey.
Och Tre Kronor-legendaren är en äkta lagkapten ut i fingerspetsarna.
Det ger verkligen SHL-profilen Johannes Salmonsson exempel på när han berättar om hur förre lagkamraten räddade honom efter en blöt utekväll.

Han har vunnit 2 OS-guld, 1 VM-guld och gjort hela 686 matcher i NHL. Kenny Jönsson är verkligen en av svensk hockeys riktigt stora spelare.

Lämnade NHL

Men det som säger allra mest om vilken typ av spelare Kenny var är det faktum att han lämnade NHL bara 30 år gammal. För att återvända till Sverige och hjälpa moderklubben Rögle i HockeyAllsvenskan.

Kenny Jönsson, Tre Kronor
060226 OS 2006, Vinter, Ishockey, Final, Sverige – Finland: Kenny Jönsson, Sverige, OS- guld, guldmedalj, guld, medalj, glädje. Prisutdelning, nationalsång. © Bildbyrån – 28354

Med C:et på bröstet ledde Jönsson Rögle tillbaka till hockeyns finrum och lade sedan ned hockeykarriären efter en säsong i SHL med den enda svenska klubben han spelat för. Det är äkta klubblojalitet.

Blöt utekväll

Det finns få lagkaptener som Kenny Jönsson, som verkligen står upp för sina lagkamrater i alla lägen. Något som SHL-profilen Johannes Salmonsson kan intyga.

Flyttfågeln Salmonsson, som spelat för sju olika klubbar i SHL, minns sin tid i Rögle 2007-09. Och framförallt när lagkapten Jönsson visade sitt stora hjärta efter en blöt utekväll.

Kenny Jönsson, Rögle
071212 Ishockey, Allsvenskan, Rögle – Malmö: Kenny Jönsson, jubel. © Bildbyrån – 90414

Salmonsson tar ut sin drömfemma i en intervju med sajten Hockeysverige och bjuder då på en underbar anekdot om Kenny Jönsson.
– Kenny är gjuten i laget och det är inte bara för hur han var som spelare, utan även som ledare. Jag minns framför allt en grej som visar vilken person han var, säger 34-åringen till hockeysajten.

”Jag skämdes…”

Johannes Salmonsson minns tillbaka till en Rögleträning på annandagen 2007. Efter en blöt juldagsfest…
– Det var annandagen och jag hade varit ute kvällen innan, du vet på juldagspartaj. Vi var i Allsvenskan och hade inte samma spelschema som SHL så man kunde ju gå ut då. Sen hade vi träning på eftermiddagen den 26:e. Jag var lite bakis, och mitt i träningen var jag tvungen att dra till avbytarbåset och sen till närmaste papperskorg för att spy, helt enkelt. Tränarna blev ju arga och blåste av träningen och sa att alla skulle samlas. ”Alla som var ute i går kan åka och ställa sig med Salle vid båset”. Vi skulle få köra nån skridskoövning som straff, berättar han i intervjun.

Johannes Salmonsson, Rögle
081014 Ishockey, elitserien, Rögle: Johannes Salmonsson. © Bildbyrån – 63010

Endast en spelare åkte bort till Salmonsson. Kapten Kenny visade upp sitt stora hjärta och offrade sig för lagkamraten.
– Det var såklart ingen som åkte över till mig, för ingen ville ju straffas, men så gjorde Kenny av alla människor det. Och han hade såklart inte varit ute. Han sa till mig att: ”Jag gillar inte när en spelare hängs ut eller straffas så här”. Och bara för att han kom till mig så vågade tränarna ju inte döma ut något straff heller – så det blev inget av den där straffträningen. Det betydde ju mycket för mig, som var utlånad från Brynäs, att han kom och stod upp för mig. Jag stod ju såklart och skämdes över vad som hänt. Och det säger ju en del vad han står för. Han stod upp för sina lagkompisar och var beredd att ta ett straff fast han inte ens hade gjort något fel, säger ”Salle”.

LÄS MER: Hampus Lindholms hyllning till barndomsidolen Kenny Jönsson