När hockeyhjälten åkte Vasaloppet med två avslitna ledband, en skadad muskel och spricka i armen

Förre NHL-stjärnan Darius Kasparaitis var stenhård som hockeyspelare.
Men frågan är om han inte var ännu hårdare – som skidåkare.

Visst minns ni Darius Kasparaitis? Den 179 cm långe, stenhårde backen som inte brydde sig om vem det var han tacklade. Det kunde vare en nobody i fjärdekedjan eller självaste Mario Lemieux, den litauiske tuffingen manglade allt som kom hans väg.

960818 Ishockey, Darius Kasparaitis, Ryssland © Bildbyrån(19843 )

Kasparaitis, som har en svensk fru, är bekant med flera svenska före detta hockeyspelare. En av dem är Nisse Ekman, som i podcasten ”Niklas Holmgren möter” berättade om den gången Kasparaitis ställde upp i Vasaloppet.

Ekman ställde upp i loppet för välgörande ändamål och fick med sig Darius Kasparaitis på tåget. Men Kasparaitis deltagande var plötsligt i farozonen.
Ekman berättar att han fick ett samtal bara dagarna innan loppet, där litauern meddelade att han gjort illa axeln i samband med en tennismatch.
”Jag sa, skärp dig nu. Det är bara att bita ihop”, berättar Ekman i podcasten.

Sagt och gjort. Kasparaitis dök upp. Men eftersom han hade problem att lyfta sin arm, kapade han ena staven med tre decimeter. Sen gav han sig ut. Nästan 11 timmar senare var han i mål.

Väl tillbaka i Florida, där Kasparaitis numera bor, så röntgade han sin axel. Det visade sig att han inte bara ”gjort illa” den där axeln. Litauern hade slitit av några ledband och en muskel. Dessutom hade han en spricka i överarmen.
”Han åkte alltså igenom hela Vasaloppet med en helt trasig axel. Det säger lite om den individen och vad han är gjord av. Han kunde alltså inte lyfta armen innan han startade, men kämpade sig igenom ett helt lopp”, säger Nisse Ekman.