När Henrik Zetterberg blev NHL-draftad – mitt under blöta grabbresan: ”Man var inte i form då…”

Henrik Zetterberg är en av de mest framgångsrika NHL-svenskarna.
Nu berättar ”Zäta” den helsköna storyn om hur allting började.
– Vi var faktiskt nere i Ayia Napa ett gäng grabbar under NHL-draften…, säger han i tv-programmet ”Wikegård vs.”.

960 poäng på 1 082 matcher i NHL, 120 poäng på 137 matcher i Stanley Cup-slutspelet, VM-guld 2006, OS-guld 2006 och Stanley Cup-titel 2008. man kan lugnt säga att Henrik Zetterberg har haft en framgångsrik hockeykarriär.

Zäta om NHL-draften

Den 14 september 2018 tvingades dock ”Zäta” lägga skridskorna på hyllan efter en hel del skadeproblem. Sedan dess har Henrik och frun Emma Zetterberg flyttat tillbaka till Sverige igen efter 17 år i Detroit.

Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings
021119 Ishockey, NHL: Henrik Zetterberg, Detroit. © Bildbyrån – 50661 D

Nu öppnar 39-åringen upp om hur allting började en gång i tiden och avslöjar då en helskön story från NHL-draften 1999.

Årets rookie i SHL

Zäta slog igenom stort i Timrå och imponerande rejält under sin debutsäsong i SHL 2000/01. Då han gjorde otroliga 46 poäng på 47 matcher och blev utsedd till årets rookie.

Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings
121220, 20.Dez.2012;Zug; Eishockey NLA – Portrait Henrik Zetterberg; Portrait Henrik Zetterberg (SWE,EV Zug) (Valeriano Di Domenico/freshfocus) © Bildbyrån – Cop 91 – SWEDEN ONLY

Det ledde till en landslagsplats hos Tre Kronor och sedan tog allting fart.
– Jag var med i Sweden Hockey Games och gjorde fyra mål när Ken Holland och hela staben från Detroit var där och tittade. Det är tajmingen i det hela. Jag har haft förutsättningarna att lyckas och sedan måste man ha flyt på vägen. Det har jag också haft om man tänker på vilket lag jag hamnade hos i Detroit, säger han som gäst i intervjuserien ”Wikegård vs.” på C More.

”Vi var i Ayia Napa”

Under NHL-draften 1999 valdes Zetterberg i den sjätte rundan av topplaget Detroit Red Wings som nummer 210 totalt. Men det kom ändå som en överraskning då Zäta faktiskt var iväg på en, som vi nog kan ana, blöt grabbresa i Cypern.
– Man var ju inte så betrodd där (i NHL-draften) egentligen. Så vi var faktiskt nere i Ayia Napa ett gäng grabbar. Och tränade lite, kan man säga…, berättar han för Niklas Wikegård.

Och sedan kom samtalet som riskerade att avsluta hela Ayia Napa-vistelsen med grabbarna.
– Men sedan ringde Håkan Andersson (scout i Detroit) och sa ”grattis, du har blivit draftad av Detroit Red Wings”. Så det var ju så klart otroligt. Härlig känsla och upplevelse. Sedan sa han: ”Vi har en rookievecka här nu, så vi vill att du ska flyga över till Detroit”, säger Zetterberg i tv-intervjun.
– Och då var man ju inte riktigt i träningsform… Så det fanns inga flyg från Ayia Napa till Detroit den veckan, haha. Så vi väntade lite och jag flög över till rookiecampet nästa år. Ah, det är en rolig historia.

LÄS MER: När Zäta kom hem och frälste SHL-fansen med den här superstraffen