När Foppa förvandlades till mänsklig magnet och bjöd på bortglömd enmansuppvisning i Flyers-tröjan

En av Sveriges absolut bästa hockeyspelare genom tiderna.
I sina bästa stunder gjorde Peter Forsberg precis vad han ville på isen.
”Foppa” kunde till och med åka rundor runt motståndarlaget och bjuda på helt otroliga framspelningar, vilket är exakt vad han gör här.

Det är få som kan argumentera emot att Peter Forsberg är inte bara en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Utan även en av världens allra främsta hockeyspelare någonsin.

Foppas karriär

Han slog igenom som en supertalang i Modo under början av 90-talet. ”Foppa” hade den perfekta blandningen av fysik, elegans och vinnarskalle och kunde dominera på isen redan som tonåring.

Peter Forsberg, Philadelphia Flyers
061130 Ishockey, NHL, Philadelphia Flyers: Peter Forsberg, Foppa, ”Foppa”. © Bildbyrån – 90206

Efter ha vunnit VM-guld och avgjort en OS-final på det allra kyligaste sättet tog han steget till Nordamerika som 21-åring med enorma förväntningar på sig. Philadelphia Flyers hade valt honom som nummer 6 i förstarundan av NHL-draften 1991.

Men det skulle ändå dröja hela 14 år innan han gjorde NHL-debut för Flyers. Dessförinnan vann Foppa två Stanley Cup, Art Ross Trophy, Hart Trophy och Calder Trophy under 10 säsonger för Colorado Avalanche och Quebec Nordiques.

Som en magnet

Han kom till Philadelphia som en fullfjädrad NHL-storstjärna och imponerade direkt med 75 poäng på 60 matcher första säsonger. Sammanlagt blev det otroliga 885 poäng på 708 matcher för Peter Forsberg i världens bästa hockeyliga.

Peter Forsberg, Philadelphia Flyers
061130 Ishockey, NHL, Philadelphia Flyers – Nashville Predators: Peter Forsberg, Foppa, ”Foppa”. © Bildbyrån – 90206

Även om flytten till Flyers blev nedgången på hans karriär och skadeproblemen tog över alltmer så fanns det fortfarande en hel del magi kvar i hans handleder. 2006 fick Foppa smeknamnet ”Human Magnet” efter att han förvandlats till en mänsklig magnet i matchen mot Buffalo Sabres.

Otrolig passning

Svensken fick pucken precis innan mittlinjen och satte sedan av mot mål med en enmansoffensiv utan dess like. Svensken släppte sedan inte pucken på 12 sekunder när han tog ett helt varv runt motståndarlaget som svärmade sig som flugor efter nummer 21.

Men ingen lyckades komma i närheten av Foppa och när han väl släppte pucken efter sin soloåktur så var det till en helt fristående Eric Desjardins. Lagkamraten kunde enkelt ladda bössan och skjuta in pucken men målet var ju helt klart Forsbergs förtjänst efter en otrolig prestation.

Se videon:

LÄS MER: Foppa tar ut de bästa han spelat med – en svensk platsar i makalösa drömfemman

Få våra nyhetsbrev!