När en trasig Peter Forsberg ringde Tre Kronor, tackade nej till OS 2006 – och gick på lunchen som ändrade allt

När en trasig Peter Forsberg ringde Tre Kronor, tackade nej till OS 2006 – och gick på lunchen som ändrade allt

Peter Forsberg var en av nyckelspelarna när Sverige bärgade sitta andra OS-guld 2006. Men det var väldigt nära att stjärnan missade mästerskapet.
Men en lunch förändrade allt.
– Jag är skyldig honom massor, säger ”Foppa”.

Skadorna avlöste varandra genom Peter Forsbergs karriär som hockeyspelare. De sista åren var ikonens bekymmer så pass stora att han knappt kunde genomföra hälften av matcherna per säsong.

Inför hockey-OS i Turin 2006 var ”Foppa” osäker på om han kunde delta och på undersökningen, den sista dagen han var tvungen att ta ett beslut, visade på en skada i bakre lår. Då lämnade han återbud till turneringen – för att sedan ändra sig efter ett samtal med sin agent Don Baizley.

”Visa samma vinnarmentalitet”

I sitt tal på hockeyns ”Hall of Fame”-gala år 2014 berättade Peter Forsberg att några ord från Don Baizley fick honom att tänka om.

– Vi åt lunch tillsammans och han sa saker jag kommer ihåg än i dag. Han berättade att anledningen till att Flyers (Philadelphia) värvade mig var att de såg mig som en vinnare.

– Och så klart vill de inte att du ska göra skadan värre och bli borta resten av säsongen men jag tror att de vill att du ska åka och visa att du fortfarande besitter samma vinnarmentalitet.

Foto: YouTube

Peter Forsberg blev sedan en nyckelspelare och svarade för sex poäng genom mästerskapet som Sverige vann efter en riktig finalrysare mot Finland.

En match Sverige vann med 3–2 där Nicklas Lidström satte det avgörande målet och som ”Foppa” assisterade till.

– Jag är skyldig honom (Baizley) massor. Han gav mig allt, fortsätter Forsberg.

Blev en nära vän till ”Foppa”

Don Baizley avled sommaren 2013 efter en tids kamp mot lungcancer. Han var en av hockeyvärldens mest respekterade agenter och representerade Peter Forsberg genom hela stjärnans NHL-karriär.

”Foppa” har under sin aktiva år talat om Don Baizley som en nära vän snarare än agent.

060226 OS 2006, Vinter, Ishockey, Final, Sverige – Finland: Peter Forsberg och Mats Sundin, Sverige, jublar över guldet. © Bildbyrån

Forsberg avslutade sin karriär säsongen 2010/11 med att spela två matcher med Colorado Avalanche. I dag har han valt att gå i sin kompis Baizley fotspår – nämligen inom spelaragenturen.

I början av 2019 gick ”Foppa” in som ny partner schweiziska agentfirman 4 sports and Entertainment som drivs av bland andra den tidigare Colorado-stjärnan Claude Lemieux.

LÄS MER: Elias Petterssons syrliga svar till media – slår tillbaka efter sågningarna: ”Det ger er bara något att skriva om”

Få våra nyhetsbrev!