När en 19-årig Zdeno Chara skulle märkas av kanadensiska råskinn – som fick ångra sig direkt

.

Zdeno Chara debuterade i kanadensiska juniorligan som 19-åring.
Det var många slagskämpar som ville välkomna slovaken till Nordamerika – men alla fick ångra sig REJÄLT.

När New York Islanders draftade Zdeno Chara i tredjerundan 1996 såg många det som en chansning. Skulle den, redan då, väldige slovaken kunna passa in i den nordamerikanska stilen?

Långt ifrån J20…

För att förbereda slovaken för vad som väntade i NHL, skickade Islanders en då 19-årig Chara till juniorlaget Prince George Cougars i Western Hockey League.

WHL var på den här tiden känt för sitt brutala spel, där fighter var regel snarare än undantag. Tämligen långt ifrån vad vi är vana vid i J20 här hemma i Sverige…

040508 Ishockey, VM, Semifinal, Slovakien – Kanada: Zdeno Chara, Slovakien och Rick Looker, domare
© Bildbyrån – 27489

När Chara anlände till Prince George, en lätt åtta timmars bilresa väster om Edmonton, så kunde han knappt engelska. Men det var inte bara språket som var nytt. Det här med att kasta handskarna och ta en fight var också något som den väldige slovaken var obekant med.

Tränat boxning och brottning

Han skulle snart få lära sig. För de kanadensiska slagskämparna stod på kö för att ”välkomna” Chara till WHL. Med tanke på slovakens storlek var det givet att han skulle bli utmanad.

Det inte någon visste, varken i egna laget eller hos motståndarna, var att Chara tränat boxning och brottning sedan tidig ålder.

041123 Ishockey, Elitserien, Färjestad: Zdeno Chara
© Bildbyrån – 51097

Redan i första matchen, i Charas första byte, blev han utmanad av ökände fightern Paul Ferone. Men det var Ferone som förlorade fighten, till Prince George-tränaren Stan Butlers förvåning.
När Chara satte sig på bänken efter fighten, så fick han gratulationer från Butler.
– Han vände sig om och sa ”det där var min första fight någonsin”. Jag tänkte till mig själv ”Gud hjälpe de andra som får för sig att utmana honom”…

Om sociala medier hade funnits 1996, så hade kanske ryktet om Chara spridit sig snabbare. I stället bestämde sig tuffing efter tuffing att ta det dumma beslutet att utmana Chara.

Fick mer utrymme

Som Seattle Thunderbirds Tony Mohagen. Det här var en bit in i säsongen och Chara hade uppenbarligen blivit riktigt bra på att kasta handskarna.
Efteråt fick lagkamraterna leda ut Mohagen.
– Efter det där fick ”Z” mycket mer utrymme.

Kolla in slagsmålet med Mohagen här: