När Börje Salming täckte skott med ansiktet, tvingades sy – och gjorde det ofattbara direkt i sitt första byte

Börje Salming var verkligen en dåre.
Men på det mest positiva sättet.
Det visade han under en slutspelsmatch – då han tvingades sy ansiktet, men återvände och chockade lagkamraterna.

Det var inte helt lätt för Börje Salming när han kom till Nordamerika från Brynäs. Han var visserligen en enormt skicklig spelare, det hade han visat både i svenska ligan och i Tre Kronor, men det hade knappt spelat några svenskar innan honom i NHL, och det var många som var skeptiska.

Älskades av fansen

Många hade kanske räknat med att han inte skulle klara av det fysiska spelet, och att han skulle skickas hem relativt snabbt. Men Börje Salming var inte som alla andra. Det dröjde inte länge innan han respekterades av såväl lagkamrater som fans.

Börje Salming, hockey
871218 Ishockey, NHL, Toronto – Detroit: Börje Salming. © Bildbyrån – 11086

Salming fick verkligen omgående kärlek av de hockeytokiga fansen i Toronto, och det fanns mängder av anledningar till det. Han spelade alltid med en enorm kämparvilja och det var inte ofta han vek ner sig. Och det spelade egentligen sällan någon roll vad som hände på isen. Han fortsatte bara köra – och det fanns ingenting som kunde stoppa honom från att fortsätta hjälpa sitt lag att vinna.

Gjorde det ofattbara

När den svenska tidningen Lektyr besökte Salming i början av 80-talet så lyfte man fram ett exempel på det. Under en slutspelsmatch mot Philadelphia Flyers ska Salming ha täckt ett skott med ansiktet(!), och han tvingades blodig åka ut till bänken för att sy. Fem minuter senare var han tillbaka på isen, med en blodig tröja, och det första han gjorde? Han kastade sig ner för att täcka ett skott.

890407 Ishockey, Sverige – Finland, 5-1: Börje Salming, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 12629

Några byten senare gjorde han dessutom mål, och det var då Toronto-fansen förstod att det var någonting alldeles, alldeles extra som man hade i truppen.

– Då visade han på ett mot jag aldrig tidigare sett på en rink, sa en supporter till tidningen.

– Sedan dess har ingen kallat Börje Salming för feg, fortsatte han.

LÄS MER: Hockey-Sveriges stora raseri – efter svenske stjärnans beslut i KHL: ”Han ska aldrig mer få spela i Tre Kronor”