När Börje Salming skrev den mäktigaste av NHL-historia – fick det ultimata erkännandet som första europé någonsin

Börje Salming var pionjären och banbrytaren.
Han som skrev historia, som aldrig vek ned sig, som satte svensk hockey på kartan.
Och det här är beviset på det.

Allting började i den lilla byn Salmi i Jukkasjärvi, och därefter väntade Kiruna, Gävle, Toronto och världen. Börje Salming blev en av tidernas största hockeyspelare, och hans arv kommer aldrig att glömmas bort.

Banbrytaren

Salming fick sitt stora genombrott i Brynäs och han spelade så bra att NHL-klubbarna slogs om hans underskrift. Och det var inget som var vanligt vid den här tiden. Européer var inte direkt vanligt förekommande i världens bästa hockeyliga, och de som väl var där vände ofta hem illa kvickt igen.

Börje Salming, hockey
871201 Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © D

Men Börje Salming var något annat. Han vek aldrig ner sig, stod alltid för sig själv och sina lagkamrater, och lät sig inte skrämmas. Han hade dessutom skickligheten som behövdes för att fullständigt dominera, och det gjorde honom till en ikon i Toronto, och hela världen. Salming klassas som en av tidernas bästa backar, men han betydde så mycket mer än bara det. Salming var pionjären som banade vägen för alla svenskar i NHL efter honom, och alla européer med för den delen.

LÄS MER: Vackra gesten till Börje Salming – nu samlas svenska kändiseliten för fin hyllning: ”Vi är glada att kunna göra det”

Första europé någonsin

Som exempel så skrev Börje Salming den allra mäktigaste av hockeyhistoria 1976. NHL:s All Star-matcher har alltid varit ett spektakel, men fram tills dess hade det bara varit en match mellan nordamerikanska spelare. Ingen född utanför USA eller Kanada hade fått chansen, förrän Salming. Salming var den första någonsin att bryta den hel-nordamerikanska dominansen, då han valdes in i Wales Conference, i den 29:e upplagan av matcherna.

Börje Salming, hockey
001019 Ishockey, NHL: Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © 10

Salming lyckades inte göra några större avtryck i matchen, då han lämnade matchen både mål- och poänglös. Det var långt ifrån Salmings sista All Star-match, men han kommer för alltid bli ihågkommen som den första europé någonsin, och han som minst sagt slog ner en mur.

LÄS MER: Vackra minnet av Börje Salming – sonen Anders avslöjar fina traditionen med pappan: ”Alltid skratt”