Morabibliotekets störtsköna hån mot Leksand: ”Vägrar ta in den”

Rivaliteten mellan Leksand och Mora är det inte många som har missat. Nu ger sig till och med Moras bibliotek in i matchen – med ett klockrent hån mot rivalen.

I fjol stod Leksand för en bragdartad matchserie mot Modo och tog sig hela vägen till SHL. Författaren Daniel Padilla-Nilsson bestämde sig då för att skriva en bok, ”Laget som aldrig dog”, för att dokumentera det hela. Boken tog sig snabbt in på topplistorna och togs in på bibliotek runt om i Dalarna. Men på ett ställe har den inte varit lika populär. I Mora, där de båda klubbarna drabbas samman i nästa vecka.

Biblioteket i Mora är nämligen det enda biblioteket i Dalarna som inte har en kopia av boken. Närmsta biblioteket för den som är intresserad ligger i Älvdalen, drygt fem mil från tätorten.
– Den har ju nästintill blivit skollitteratur i Dalarna och tagits upp av alla bibliotek här. Mora är det enda i Dalarna som inte tagit in den. Det var en av Sveriges mest sålda sportböcker när den kom förra året. Men Mora vägrar, säger författaren Daniel Padilla-Nilsson till DT.se.

På torsdag i nästa vecka spelas den första av sju matcher i direktkvalet till SHL mellan Mora och Leksand. Och rivaliteten sträcker sig alltså längre än till läktarna, hela vägen till ett bibliotek.
– Det här vittnar ju verkligen om att Mora–Leksand kommer bli en svensk sportklassiker som inte bara berör sportintresserade utan varenda människa. Det kommer bli en svensk sportklassiker, säger Padilla-Nilsson till DT.se.

Vid ett senare tillfälle har biblioteket nu uttalat sig om att det inte finns några exemplar av boken på grund av låg efterfrågan. Men oavsett kan vi bara älska hur det bidrar till rivaliteten klubbarna, och tätorterna, emellan!

LÄS MER: Så sänds SM-slutspelet och kvalet till SHL