Mitt i jakten på SHL – nu hotas Leksand av stor spelarflykt: ”Fansen gillar inte det här”

Leksand är mitt inne i sin satsning för att gå upp i SHL igen.
Då hotas laget av stor spelarflykt när ryktena kretsar kring klubben.
– Det är klart att det blir så här, säger en oroad Mikael Karlberg, Leksands sportchef, till Sportbladet.

I kväll väntar stormatch i HockeyAllsvenskan mellan Leksand och AIK. Båda lagen satsar hårt för att nå SHL i vår men mitt i jakten på uppflyttning växer en stark oro.

För Leksands del är den oron starkast. Senaste veckan har inte varit rolig för Leksandsfansen när det haglat ned rykten om att flera spelare ska lämna för SHL-klubbar.

”Klart att det är skillnad”

Kvartetten Olle Alsing, Alex Friesen, Oskar Lang och Emil Bemström har alla bestämt sig för nya SHL-klubbar till nästa säsong, enligt de flestas uppgifter. Så här ser tyvärr vardagen ut för klubbarna i HockeyAllsvenskan när SHL-klubbar har fått makten i svensk hockey.
– Det är klart att det blir så här. Jag uppskattar att snittlönen nästa säsong i SHL blir cirka 100 000 kronor per spelare. Klart det är skillnad om vi i Allsvenskan betalar 8 000 – 10 000 kronor till vissa spelare. Spelarna kanske inte inser det ännu, men det är en fara för dem också att skriva på för SHL och sedan lånas ut till kanske flera klubbar, säger en oroad Mikael Karlberg, Leksands sportchef, till Sportbladet.

”Det sätter lite mer press på dem”

Nästa säsong kommer verkligen att öka avståndet mellan HockeyAllsvenskan och SHL ännu mer för att skapa ett rejält gap inom svensk hockey. Då kan SHL-klubbarna verkligen köpa sönder lagen under dem.

Men Leksands sportchef Karlberg har en lösning på det stora problemet som skapat en stor spricka i svensk hockey. Han vill se tydliga begränsningar.
– Ja, det tror jag måste till. Att man kan stoppa flödet ut och in till klubbarna. Kanske sätta ett tak på hur många spelare man får låna in, eller låna ut, under säsong. Sedan har vi ett ansvar mot fansen. De kan inte gilla det som sker den här säsongen med alla lån. Man kanske också ska sätta ett tak på hur stor en trupp får vara. Det sätter lite mer press på sportcheferna, säger han till Sportbladet.

Dela artikeln om du också är orolig över svensk hockeys framtid!

LÄS MER: Uppgifter: Leksandsduon på väg bort – jagas av SHL-klubbar