Mikael Renbergs stora chockbesked mitt i direktsändningen under hockey-VM: ”Jag kan inte…”

Hockey-VM är över för den här gången.
Slutet är även här för en av svensk tv-sports stora hockeyprofiler.
– Jag har gjort min sista sändning, avslöjar SVT-experten Mikael Renberg mitt i direktsändningen.

På söndagskvällen tog hockey-VM 2023 slut med VM-finalen som vanns av Kanada. För svensk del var turneringen redan över på torsdagskvällen på grund av fiaskoförlusten mot Lettland i VM-kvartsfinalen.

Renbergs besked

Men på söndagskvällen tog även ett annat kapitel också slut. När SVT-experten Mikael Renberg plötsligt avslöjade att han lämnar SVT efter hela 15 år som en av svensk hockeys mest profilerade tv-experter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mikael Renberg, hockey
230525 Mikael Renberg under en VM-sändning i SVT:s studio den 25 maj 2023 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0368

Han har gjort en hel drös av hockey-VM, JVM och programmet ”Hockeykväll” genom åren men precis innan SVT stängde ned sista studion av hockey-VM kom de oväntade orden.
– Micke… Vi kommer inte få se särskilt mycket av dig framöver i SVT? Berätta, säger programledaren Dusan Umicevic.
– Nej, jag har gjort min sista sändning, svarar Renberg i direktsändningen.

LÄS MER: Ryska superhånet mot både Sverige och Finland efter dubbla fiaskon i hockey-VM: ”En sån skam”

Lämnar SVT helt

Mikael Renberg hade själv en lång och framgångsrik spelarkarriär med många matcher i NHL och VM-guldet 1998 med Tre Kronor som främsta merit. Han fortsätter sedan sändningen med att berätta om känslorna kring avskedet till tv-kanalen.
– Det känns jättebra. Det har varit ett privilegium att få jobba för SVT, med alla trevliga medarbetare. Jag kan inte börja räkna upp dem, för det är så många, säger 51-åringen.
– Det började med Marie Lehmann och Niklas Wikegård och nu sitter vi här i min avslutning. Men allting har en början och ett slut. Och det här är mitt slut.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mikael Renberg, hockey
230525 Mikael Renberg poserar för ett porträtt under en VM-sändning i SVT:s studio den 25 maj 2023 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0368

Renberg började jobba som tv-expert på SVT 2008 och har sedan dess varit en mycket uppskattad tyckare av den svenska hockeypubliken. Tillsammans med parhästen Chris Härenstam har deras röster oerhört förknippade med hockeysändningar i SVT.
– Jag vill göra annat i livet. Ägna mig mer åt mina barn. Jag har ett annat yrke som fysioterapeut också där jag vill utvecklas. Kanske vara lite mer ledig, säger han om beslutet att säga upp sig.

LÄS MER: Lettiske stjärnans helt klockrena svar till Mikael Renberg efter stenhårda kritiken i hockey-VM

Samtidigt som han också erkänner att han kan kliva in om det skulle behövas i framtiden.
– Ni får ringa i nödfall, om Håkan (Loob) blir sjuk eller något, säger Mikael Renberg med ett skratt.

Kommer du att sakna Mikael Renberg i SVT? Dela artikeln och säg din åsikt!