Mats Näslund om sina tre största ögonblick: ”En oerhörd känsla”

Lyssna på den här meritlistan: Guldpucken, Stanley Cup, OS-guld, VM-guld, tre SM-guld, samt ytterligare tre VM- och OS-medaljer.
Mats Näslund har vunnit mer än de flesta – och här rankar han karriärens tre största ögonblick.

Mats Näslund, 57, har varit hockeypensionär i drygt 20 år. ”Le Petit Viking” la skridskorna på hyllan 1995 – och han kan se tillbaka på en makalös karriär.

Näslund är väldigt förknippad med Montreal Canadians, där han spelade åtta säsonger, varav fem som assisterande lagkapten. Efter en säsong i Lugano vände den offensivt skicklige forwarden hem till Sverige där han vann sitt andra och tredje SM-guld. Utöver en framgångsrik klubblagskarriär har Näslund gjort 89 landskamper och han har tre VM-medaljer samt två OS-medaljer på sitt cv.

När Sportbibeln ber honom ranka karriärens höjdpunkter har han därför en hel del godbitar att välja bland, men Näslund har dock inga problem med att svara på frågan.

1. Stanley Cup med Montreal 1986
”Jag har förlorat en final och det är stor skillnad. Det är hårda bud, och väldigt tajt. Säsongen är lång och det sliter att vara med i alla slutspel. Det är en oerhörd känsla när man vinner. Man har lagt ner rätt mycket kraft och energi”.

2. OS-guld 1994
”Jag har varit med några OS. Lillehammer var den turnering med mest OS-känsla. Vi bodde i OS-byn där nästan alla bodde. Vi träffade nästan alla andra OS-svenskar. Det var fin OS-känsla, och sedan var det snö och kallt, det är det inte alltid. Någon gång har vi bott långt ifrån OS-händelserna och det var värdelöst. Det var kul att få vara med när de andra vinner”.

3. VM-guld 1991
”Det var också stort. Men när det gäller OS och VM var inte de bästa med och därför tycker jag Stanley Cup smäller högst”.

LÄS MER: Mats Näslunds magiska debut – som Montreal-fansen aldrig glömmer