Målvaktsprofilen Viktor Fasths besked – därför avslutar han nu otroliga karriären: ”Hjärtat vill, men...”

Målvaktsprofilen Viktor Fasths besked – därför avslutar han nu otroliga karriären: ”Hjärtat vill, men…”

En otrolig karriär är över.
Viktor Fasth, 38, slutar med ishockeyn.
– Hjärtat vill men kroppen orkar inte, säger han.

Viktor Fasth hade inte direkt en vanlig väg till hockeyns finrum. Han slog igenom sent i AIK, och när laget under ett par säsonger skrällde sig långt i slutspelet så hade man en nästan 30-årig Viktor Fasth att tacka för det. Han växte då plötsligt fram som en av Sveriges absoluta bästa målvakter, och i samband med den oväntade SHL-succén blev det även toksuccé i hockey-VM.

”Hjärtat vill, men…”

Fasth fick även chansen att testa på lyckan i Nordamerika, och därefter blev det spel i KHL, innan han bestämde sig för att flytta hem till Sverige och Växjö Lakers. Fasth har haft problem med skador under de senaste säsongerna, men har hyllats stort för sina insatser i Lakers och han har även hunnit med två SM-guld.

210510 Växjös målvakt Viktor Fasth värmer upp inför final fem i SHL mellan Växjö och Rögle den 10 maj 2021 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Nu kommer beskedet att han avslutar sin karriär, 38 år gammal.

– Det har varit ett jättesvårt beslut att ta. Jag har väl gått och grubblat på det hela säsongen och känt att kroppen börjar säga ifrån. Jag har kommit fram till att det beslutet jag tagit nu är det rätta. Jag har inte orken och kraften kvar för att mobilisera till en ny säsong, säger Viktor Fasth i en intervju med Smålandsposten, och fortsätter:

– Hjärtat vill men kroppen orkar inte.

”Får nöja mig med det”

Fasth berättar att tiden efter karriären är viktig för honom.

– Någonstans för jag nöja mig med att det finns ett liv efter hockeyn också. Jag skulle aldrig gå så långt att jag inte kan leka med mina barn eller idrotta med dem, säger han.

210510 Växjös målvakt Viktor Fasth jublar med Le Mat pokalen efter att ha vunnit SM-guld under final fem i SHL mellan Växjö och Rögle den 10 maj 2021 i Växjö. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Viktor Fasth är nöjd med sin karriär, och han har många att tacka. Men sin fru Linda, mest av alla.

– Det är Linda som gjort det möjligt för oss att resa runt så mycket som vi gjort. Hon har fått dra ett fruktansvärt tungt lass för att jag ska spela hockey. Jag glömmer aldrig första gången hon och barnen kom till Ryssland. Linda hade aldrig varit där tidigare och jag hann i princip bara hämta henne på flygplatsen innan jag tvingades åka iväg på en 16 dagar lång roadtrip. Jag släppte bara av henne vid lägenheten, sedan fick hon klara allting själv. Hon har alltid löst saker och ting och det gjorde hon även den gången. Det är ett minne som etsat sig fast.

LÄS MER: När Henrik Lundqvist stötte på världsstjärnan i hissen – och möttes av 3 totalt oväntade ord: ”Så jäkla häftigt!”

Få våra nyhetsbrev!