Makalösa siffrorna som visar att Elias Pettersson redan är en superstjärna i NHL

Elias Pettersson har bevisat hur bra han är på isen.
Men nya siffror visar hur extremt dominant han har varit.
Samtliga 20 experter tror att svensken tar hem pris som årets rookie.

Elias Pettersson sades vara för tunn och inte tillräckligt muskulös inför säsongen för att klara sig i NHL. Nu, bara månader in, har han tystat alla kritiker.

Makalösa siffrorna

Den svenske supertalangen har gjort 42 poäng på 38 matcher och leder Vancouvers interna poängliga. Och nu kommer nya siffror som visar hur dominant han är.

Foto: Joel Marklund/BIldbyrån

NHL:s hemsida har 20 experter fått tippa vem som tar hem de individuella priserna efter säsongen.

Elias Pettersson var den mest överlägsna spelaren i röstningen och fick SAMTLIGA röster till att ta hem priset som årets rookie och totalt 100 poäng. Tvåa på listan är också svensk i form av Rasmus Dahlin med 71 poäng.

Hyllas av experten

Sportsnet-experten Elliotte Friedmann hyllar Pettersson i en krönika.

”Petterssons säsong har hittills varit någonting utöver det normala. Han har gett nytt liv åt Canucks och styrt om riktningen på hela organisationen. Han leder rookieligan i mål, assist, poäng, poäng per match (med nästan ett halvt poäng) Det är en halv säsong kvar och han måste spela en stor del av dem matcherna, men Pettersson har fått mig att undra: Hur få matcher är för få matcher”, skriver Friedmann i sin krönika i 31 Thoughts.

Senast en svensk vann pris som årets rookie i NHL var Gabriel Landeskog 2012. Tidigare vann även Peter Forsberg (1995) och Daniel Alfredsson (1996) priset.

På väg tillbaka

För knappt två veckor sedan åkte Elias Pettersson på sin andra skada för säsongen.

Foto: Joel Marklund/BIldbyrån

Mot Montreal krokade han ihop med finländaren Jesperi Kotkaniemi och tvingades utgå med en knäskada. 20-åringen är tillbaka på is men det är ännu oklart när han kommer till spel.

Härnäst för Vancouver, som i natt besegrade Florida med 5-1, väntar fyra raka hemmamatcher. Allra närmast mot Edmonton och Buffalo.

Dela för att hylla Elias Pettersson!

LÄS MER: BOOOM! Här sätter 17-åringen in årets bästa tackling

Här lägger han årets mäktigaste straff – och får kommentatorn att tappa det HELT