Lista: Här är de 10 bästa guldlagen under 2000-talet

Rekordmånga poäng i grundserien och inte en enda förlust i slutspelet.
Färjestad var helt överlägset säsongen 2001/02.
Ändå är det inte 2000-talets bästa guldlag i SHL – enligt oss.

Listor av olika slag är ofta väldigt subjektiva, och när det kommer till att jämföra lag och spelare från olika årgångar blir åsikterna ännu mer personliga. Men det är ändå kittlande att jämföra framgångsrika lag från olika årtal. Därför har vi gjort ett försök att lista de tio bästa SM-guldvinnarna i ishockey de senaste 17 åren.

10. Brynäs, 2011/12
Skulle man se till hela säsongen finns det kanske andra guldlag som skulle kunna sno åt sig tiondeplatsen, som Frölunda 2016 eller Djurgården 2001, men 2012 var Brynäs verkligen bäst när det gällde som mest. De blev fyra i serien, men i slutspelet var det inget snack. Laget leddes av de blivande NHL-spelarna Johan Larsson, Calle Järnkrok och framförallt Jakob Silfverberg. På vägen fram till finalen slog de ut HV71 och Färjestad med 4-2 respektive 4-1 i matcher och i finalserien var de hela tiden i förarsätet mot Skellefteå.

9. HV71, 2007/08
Vann grundserien med 15 poängs marginal ­– och en stor anledning till HV71:s framgång var en av 2000-talets bästa kedjor. Johan Davidsson, Jukka Voutilainen och Martin Thörnberg gjorde tillsammans 51 poäng på 17 matcher i slutspelet 2008, och med backar som Johan Åkerman och David Petrasek var det inte konstigt att Jönköpingslaget var svårstoppat. Förlorade de två första finalerna mot Linköping, men sedan växlade HV71 upp och tog fyra raka.

8. Färjestad, 2010/11
Färjestad visade att de klarade sig bra även efter att Jörgen Jönsson och comapny hade lagt av. Delad etta i serien, men i slutspelet var det inget snack. 4-1 mot Brynäs i kvartsfinalen, 4-0 mot AIK i semifinalen och sedan 4-1 mot Skellefteå i finalen. Några av de framträdande spelarna var Alexander Salak, Magnus Nygren, Pelle Prestberg, Rickard Wallin och Dick Axelsson.

7. HV71, 2009/10
Mixen av rutin (Per Gustafsson, David Petrasek och Janne Niinimaa) och ungdomlig entusiasm (Mattias Tedenby, Adam Almquist och David Ullström) var väldigt bra. Krydda det med en stekhet förstakedja (Martin Thörnberg, Johan Davidsson och Jukka Voutilainen) samt en målvakt som alltid var som bäst i slutspelet (Stefan Liv) och ni har ett av 2000-talets bästa guldlag. Förlorade bara fyra av 16 matcher i slutspelet.

6. Djurgården, 1999/00
Klar etta i grundserien och favoriter inför slutspelet, och Djurgården gjorde ingen besviken. Vann enkelt kvartsfinalen mot AIK (4-1) samt semifinalen mot Luleå (4-1). I finalserien gick Färjestad upp till 2-1 i matcher, men sedan steppade Djurgården upp och tog tre raka, varav de två sista avgjordes på förlängning.
De två största härförarna var de offensiva giganterna Mikael Johansson och Espen Knutsen, som tillsammans svarade för 37 poäng på 13 slutspelsmatcher.

5. Färjestad, 2008/09
Sista säsongen för epoken med Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Thomas Rhodin – och det var inget snack om att det rutinerade gardet ville avsluta på topp. De vann ligan och gick rent i både kvartsfinal och semifinal (mot Brynäs och Skellefteå). Av bara farten vann de sedan med 4-1 i matcher mot HV71 i finalen. Det här var säsongen som Jonas Gustavsson fick sitt stora genombrott och blev ”Monstret” med hela Hockeysverige.

4. Skellefteå, 2013/14
Här kan man egentligen skriva samma motivering som vid guldet 2013. Många av spelarna från året innan var kvar, de vann grundserien på 111 poäng och förlorade bara två matcher i slutspelet. Finalen var ytterligare ett bevis på västerbottningarnas överlägsenhet 2013/14. Målskillnaden på de fyra finalmatcherna mot Färjestad var hela 21-3 (3-0, 6-2, 8-1, 3-0).

3. Skellefteå, 2012/13
Efter två raka silver var det som att Skellefteå bestämde sig för att ”nu ska inget stoppa oss”. Dominerade grundserien och tog 114 poäng – bara FBK (2002) har tagit fler. Skellefteå förlorade kvartsfinal fyra mot Linköping, men det var också den enda förlusten på de 15 slutspelsmatcherna. Nollade Luleå i två av fyra finaler. Några av de största guldhjältarna var Joakim Lindström, Oscar Möller, Viktor Arvidsson, Jimmie Ericsson och Pierre-Edouard Bellemare.

2. Färjestad, 2001/02
Här kan vi snacka om dominans. De vann serien med hela 25 poängs marginal, efter att skrapat ihop hela 118 poäng i grundserien – rekord. Bland annat efter att ha tagit 16 vinster i rad – också rekord. Maskineriet fortsatte i slutspelet där FBK vann samtliga 10 matcher, vilket inget annat guldlag har lyckats med under 2000-talet.
Sett över hela säsongen förlorade de bara åtta av 60 matcher. Oerhört imponerande!

1. Frölunda, 2004/05
Henrik Lundqvist, Daniel Alfredsson, Ronnie Sundin, Per-Johan Axelsson, ska vi fortsätta? Okej. Christian Bäckman, Sami Salo, Samuel Påhlsson, Joel Lundqvist, Niklas Andersson och Tomi Kallo. Med tanke på lockouten i NHL var säsongen 2004/05 unik i svensk hockey. Aldrig har så många stjärnor spelat i den svenska hockeyligan – och bäst av alla dessa superlag, utan konkurrens, var Frölunda. De förlorade bara två slutspelsmatcher och ett bevis på hur bra lag de faktiskt hade var att i den femte finalen mot FBK bestod fjärdekedjan av Joel Lundqvist, Magnus Kahnberg och Jari Tolsa. Extraspelare? Loui Eriksson…

Gilla Sportbibeln Hockey om du vill ha hockeynyheter, häftiga videos och bilder direkt i ditt Facebook-flöde.