Lista: 6 svensktalanger som kan skrälla rejält i NHL-draften

Rasmus Dahlin väntas gå etta NHL-draften avgörs i natt. Men det finns fler svenskar som kan gå högt.
Sportbibeln ger er sex svenska talanger som kan lyfta rejält – och skrälla genom att gå tidigt.

Mats Sundin gick som etta i NHL-draften 1989. I år har hela hockeyvärlden sagt sitt och i princip allting talar för att Rasmus Dahlin kommer bli den andra svensken i historien att gå först när NHL-draften avgörs i American Arlines Center i Dallas, Texas i natt.

Buffalo Sabres har förstavalet och det finns fler svenskar som kommer gå i förstarundan. En av dessa är Brynäs-backen Adam Boqvist, som tippas att gå topp-tio.

Svenskarna som kan skrälla

Dahlin och Boqvist är inte de enda svenskarna att tippas gå tidigt. Fem svensktalanger finns med på ansedda Sportsnets sista draftranking. Det är en fler än vad som gick i förstarundan förra året.

Bakom de största talangerna sett till rankingen finns däremot flertalet svenskar som kan gå som tidiga draftval.

Sportbibeln listar nedan sex svenskar som kan komma att överraska i draften och klättra i listorna.

Adam Ginning, back, Linköping

Den svenska backduon i form av Rasmus Dahlin och Adam Boqvist har stulit den främsta uppmärksamheten inför sommarens NHL-draft. Men i kölvattnen lurar fler skickliga backar. En av dem är Adam Ginning.

Linköpings-produkten rankas femma av NHL.com sett till spelare i Europa. I NHL har efterfrågan på offensiva backar varit stor de senaste åren, men i Ginning kan NHL-lagen fynda rejält i den andra änden.

18-åringen är en stark defensiv back känd för sin hårda spelstil och de lag i behov av just stabila backar kan göra ett jättefynd i svensken. Var en av tio svenskar som var inbjuden till NHL draft combine och kan överraska och gå i mitten i förstarundan.

Jonathan Bergren, forward, Skellefteå

10 matcher i SHL kanske inte säger allt om Jonathan Berggrens säsong. Den snabbskrinnande och smarta forwarden räknas att gå i andrarundan i sommar, men kan mycket väl ta kliv uppåt i ordningen. Berggren har en stark säsong i ryggen och kan mycket väl bli ett liknande fynd likt Axel Jonsson Fjällby för Washington.

Lär inte åka över till Nordamerika till hösten, men med en till säsong i ryggen i Sverige och med ett par kilo extra på kroppen kan han bli ett framtida kap. Går Berggren i förstarundan? En hel del experter menar att han kan det.

Rasmus Sandin, back, Rögle 

För ett år sedan visste inte många vem han var. Men efter en kanonvår i OHL har Rasmus Sandins chanser att gå högt i draften ökat markant. Svensken rankas att gå i förstarundan i draften. Sandin, som kan komma att stanna i Rögle nästa säsong, har visat upp fina kvalitéer i sitt passningspel och spelförståelse, något som kan komma göra honom till en stabil NHL-spelare i framtiden.

Laget som plockar Sandin kommer riskera en del, men belöningen kan komma att bli betydligt större. Var inte förvånad om han klättrar upp på topp 20-listan när draften i Dallas är slutförd.

Nils Lundkvist, back, Luleå

Hockeyn rinner i blodet hos Nils Lundkvist. Trots den stora åldersskillnaden fick han chansen att spela med morbror  Janne Sandström i SHL med Luleå i fjol och NHL-scouter har följt backen på nära håll under året som gått.

Lundqvist har fått stort förtroende i SHL och visat att han klarar av spel i Sveriges högsta liga redan nu. En offensiv back med imponerande klubbteknik som rankas gå sent i andrarundan. Men med tanke på de oerhört stora steg han tagit under året (rankades gå i femterundan i december) kan han mycket väl komma att lyfta och gå ännu tidigare.

Jacob Ragnarsson, back, Almtuna

Jacob Ragnarsson har mycket att leva upp till sett till pappa Marcus Ragnarssons fina karriär. Men backen har till skillnad från de flesta hållit till i Hockeyallsvenskan med Almtuna, någonting som fått honom att gå under radarn hos många. Poängproduktionen är inte den högsta men som defensiv back har han visat upp fina kvalitéer som många NHL-lag kommer ha stor nytta av.

NHL rankar honom på först 44:e plats bland de spelare som spelar i Europa, men vill det sig väl kan han bli en av de största överraskningarna i draften. Vill det sig väl kan han mycket väl gå i andrarundan.

Filip Johansson, back, Leksand

Timrå har visat sig vara en stor fabrik för att få fram högkvalitativa juniorspelare. Men även Leksand har gjort sitt jobb i ungdomsleden. Filip Johansson fick göra 23 matcher med Leksand i ligan och spelade elva matcher i kvalserien. Även i ungdomslandslagen har han imponerat och likt Adam Boqvist har Johansson visat upp stort prov på sin fina spelförståelse och hjärna på isen.

Johansson tippas att gå i andrarundan, men om han kliver upp och går bland de 31 första spelarna i förstarundan hade nog få rynkat på ögonbrynen.

Vilka svenskar tror du skräller? Lämna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!

LÄS MER: Klart: SHL-klubbens fina värvning – plockar in NHL- och KHL-meriterad forward

Bäckis och Ovechkins tokiga utflykt i Las Vegas får hela hockeyvärlden att vika sig av skratt

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);