Legendariske råskinnets brutala ord om Elias Pettersson – trots jättesuccén: ”Han hade inte överlevt”

Elias Pettersson är en av NHL:s absolut hetaste spelare.
Men enligt råskinnet Darren McCarty hade svensken inte klarat sig så värst länge i ligan för 20 år sedan.
– Han hade inte överlevt, säger McCarty till Sportbibeln.

Darren McCarty var kanske inte mest känd för sitt briljanta spelsinne eller teknik. Amerikanen var en av Detroits och hela ligans mest fruktade slagskämpar under 90-, och 00-talet och gick hissnande 131 NHL-fighter i karriären.

Fyrfaldig Stanley Cup-mästare

Forwarden var, och är, fortfarande enormt uppskattad i Detroit Red Wings där han vann inte mindre än fyra Stanley Cup-titlar. McCarty var under flera säsonger dessutom en del av den fruktande ”Grind Line” tillsammans med Kirk Maltby och Kris Draper.

NHL har utvecklats mycket sedan McCarty la skridskorna på hyllan 2009.

Jämför Pettersson med Larionov

Enforcers och råskinn är inte lika vanligt i dagens NHL som för 20 år sedan, någonting McCarty själv anser har gynnat sporten trots att han själv inte tror han hade passat in.

I en intervju med Sportbibeln hyllar han Elias Pettersson som en av de mest underhållande spelarna i ligan – och liknar honom med en riktig NHL-legendar.
– Hans främsta egenskaper är sitt hockey-IQ. Han är som Igor Larionov, jag tycker Pettersson liknar honom på sättet han ser spelet.  Jag säger inte att han är lika bra, men han gör saker som Igor brukade göra. Det är fantastiskt att se på, säger McCarty till Sportbibeln och fortsätter:
– Så fort han får nys om något lär han sig det, det är det briljanta med killar som honom. Jag spelar inte längre och jag vill se den mest underhållande sporten, och Pettersson gör den här sporten väldigt underhållande.

Elias Pettesson, NHL
181218 Elias Pettersson of Vancouver Canucks during the NHL regular season game between Vancouver Canucks and Tampa Bay Lightning on December 18, 2018 in Vancouver. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87813

I jämförelse med många andra är Elias Pettersson en relativt liten spelare. I dagens hockey spelar det mindre roll, och ett enkelt bevis på det är helt enkelt att kolla statistiken.

Under sina två första säsonger i NHL har Calder-vinnaren Pettersson gjort makalösa 132 poäng på 139 matcher varav 55 mål.

McCarty ”Hade slagit ner honom”

Men hade den svenske superstjärnan spelat i NHL för 20 år sedan menar McCarty att det hade sett helt annorlunda ut.

– Han hade inte överlevt i NHL för 20 år sen. Han kanske hade det, vad vet jag, titta på Wayne Gretzky. Men reglerna gynnar honom mer i dag än då, säger McCarty till Sportbibeln.
– Killar som jag hade slagit ner honom tills han förstod. Så ser det inte ut längre och det är skönt att se.

LÄS MER: Mattias Norström om spelarna han hatade att möta: ”Gick inte att rubba”

Få våra nyhetsbrev!