Legendarens mäktiga hyllning till svenske supertalangen i NHL: "Den bästa jag har sett sedan..."

Legendarens mäktiga hyllning till svenske supertalangen i NHL: ”Den bästa jag har sett sedan…”

.

I somras gick Philip Broberg först av alla svenskar i NHL-draften.
Nu kommer en riktig mäktig hyllning till 18-åringen – från en hockeylegendar.
– I min karriär har jag bara haft ett sånt exempel i min närhet, säger Tommy Samuelsson till Sportbladet.

Tommy Samuelsson har varit på den allra högsta hockeynivån ända sedan 70-talet. Som spelare och tränare har hockeylegendaren vunnit 5 SM-guld, gjort över 200 landskamper för Tre Kronor och representerat Sverige i flera OS- och VM-turneringar.

Nummer åtta i NHL-draften

Numera är han tränare i Skellefteå AIK och den här säsongen har han fått in en av Sveriges största talanger. Jättelöftet Philip Broberg draftades av Edmonton Oilers som nummer åtta totalt i somras och skrev sedan även NHL-kontrakt med klubben.

Philip Broberg, Edmonton Oilers
Edmonton Oilers pick Philip Broberg, center, poses during the first round of the NHL hockey draft at Rogers Arena in Vancouver, British Columbia, Friday, June, 21, 2019. (Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP)

Men han blir kvar i Sverige ytterligare en säsong och byter AIK i HockeyAllsvenskan mot Skellefteå AIK i SHL. Nu ska hockeykarriären ta fart på allvar för tonåringen.

Mäktig hyllning till Broberg

Då kommer en riktigt mäktig hyllning från legendaren Samuelsson, som varit i hockeyns tjänst i hela fem decennier.
– Ska man titta på den kategorin spelare jag har tränat eller spelat med i den åldern och de kvaliteter han har… I min karriär har jag bara haft ett sånt exempel i min närhet, säger Skellefteå-tränaren till Sportbladet.

Samuelsson får gå tillbaka ända till 80-talet för att hitta en spelare som han kan jämföra Brobergs kvalitet med. Då handlar det om en ung Fredrik Olausson.
– Olausson var också en sån man när han var 17–18 år. Han hade bara bestämt sig. Då pratar vi inte bara på isen utan leverne och annat. Allting, säger 59-åringen till kvällstidningen.

Philip Broberg, Edmonton Oilers
190428 Philip Broberg of Sweden celebrates with the trophy after the IIHF U18 World Championship final game between Sweden and Russia on April 28 in Örnsköldsvik.
Photo: Johan Löf / BILDBYRÅN / COP 230

Över 1000 NHL-matcher

Det blev minst sagt en helt okej karriär för Olausson som gjorde över 1 000 NHL-matcher och vann Stanley Cup med Detroit Red Wings. Nu tror Samuelsson att Broberg är Sveriges nästa storback och att han kommer att nå långt i NHL.

För Edmonton Oilers-tonåringen är det allra bästa han sett ända sedan Olausson på 80-talet.
– Ja, som jag har fått vara i närheten och jobba med. Båda de här två… Just den ödmjukheten som finns och förståelsen att det ligger en resa bakom för att nå toppen. Det är häftigt att se, alltså.

Med en sådan hyllning kan man nog räkna med att Broberg lär få en hel del speltid kommande säsong i SHL.

LÄS MER: Stortalangen bryter med SHL-klubben – dagar innan premiären

Klart: Johan Harju fick inte fortsätta i Luleå – här är SHL-profilens nya, oväntade(!) klubb