Legendaren Niklas Kronwalls jättekritik – mot inställningen i svensk hockey: ”Blivit saft och bulle”

Legendaren Niklas Kronwalls jättekritik – mot inställningen i svensk hockey: ”Blivit saft och bulle”

Som spelare var Niklas Kronwall känd för sina tacklingar.
Nu är han stark kritisk mot inställningen inom svensk hockey.
– 
Man kan inte åka runt med en cigg i mungipan och tro att man inte är tacklingsbar, säger han i programmet Wikegård vs Bröderna Kronwall.

Niklas Kronwall är en av våra största backar någonsin. Ikonen skördade enorma framgångar med Detroit Red Wings, och blev med sitt uppoffrande spel och sin enorma kämparvilja en rejäl publikfavorit hos NHL-laget.

”Saft och bulle”

Men Kronwall var även känd för sina magiska tacklingar, och frasen ”You got Kronwalled” hördes ofta efter att svensken mosat någon under Detroits matcher. Men nu menar Kronwall att hans spelstil är på väg att dö ut.

Niklas Kronwall, Detroit
160810 Niklas Kronwall poserar för ett porträtt under en pressträff inför World Cup anordnad av Svenska Ishockeyförbundet den 10 augusti 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Och han är stark kritisk mot hur det ser ut i svensk hockey just nu.

– Man tacklas och blir tacklad. Om jag får en rejäl jävla propp, då är det jag själv som sätter mig i skiten. Nio gånger av tio så är det ditt eget fel. I svensk hockey tycker jag att det har blivit lite saft och bulle över det. Du är inte ensam där ute, det är en kampsport. Du har ett ansvar i det här också. Man kan inte åka runt med en cigg i mungipan och tro att man inte är tacklingsbar, säger Niklas Kronwall i Wikegård vs Bröderna Kronwall, enligt Aftonbladet.

”Ett steg för långt”

Kronwall menar att hockeyn har förändrats, och att regeländringarna som gjorts inom SHL den här säsongen inte gör någon nytta.

– Jag tycker att hockeyn håller på att förändras, lite för mycket för min egen smak, om jag ska vara ärlig, framförallt här hemma. Hör mig rätt, jag tycker att man ska ta bort det här med spelförstörande moment, absolut, men det måste finnas någon rim och reson. En slashing på klubban tycker inte jag är en slashing. Jag tycker att man tar bort kampmomentet, det fysiska spelet tas bort mer och mer. Jag tycker att det läggs alldeles för lite ansvar på puckförande spelare. Tio gånger av tio när någon får en klockren smäll har han själv satt sig i en jävligt risig situation. Jag förstår vad man har försökt att göra, men jag tycker att man har tagit det ett steg för långt, säger Niklas Kronwall.

Niklas Kronwall, Detroit
161125 Detroits Niklas Kronwall under ishockeymatchen i NHL mellan New Jersey Devils och Detroit Red Wings den 25 november i New Jersey. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87358

Staffan Kronwall menar dessutom att en bra tackling kan ge laget ett lyft, likt en bra aktion offensivt.

– Det är ju så nära man kan komma att göra mål, utan att göra mål. Alltså att ge sitt eget lag en sådan jävla boost. Sedan så tror jag att om man frågar den här spelaren, alltså är det en kompetent hockeyspelare som åker på den här proppen, så tror jag att nio av tio, 99 av 100 kanske, skulle svara ”dåligt av mig, jag satte mig i en dålig situation, jag måste vara mer uppmärksam”, säger han.

LÄS MER: Ärkebusen Lance Ward avslutade karriären och försvann helt – det gör den förre SHL-profilen idag

Få våra nyhetsbrev!