Legendaren Börje Salming avslöjar nu sin tvärvändning – beslutet som förlängde karriären med tre år

Börje Salming var redo att avsluta karriären efter NHL-äventyret.
Men då tog legendaren ett beslut som förlängde karriären med hela tre år.
– Jag hade bestämt mig för att sluta, säger han.

Börje Salming är tveklöst en av Sveriges allra största hockeyspelare genom alla tider. Han är en riktig ikon, och blev enormt folkkär för sina insatser på isen under karriären.

Ville sluta

Backen spelade över 15 säsonger i NHL, nästan alla i Toronto, där han blivit en riktig kulthjälte. Svensken har en staty utanför klubbens hemmaborg, och är en av organisations bästa spelare någonsin.

Börje Salming, Toronto Maple Leafs
170924 Börje Salming efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Hammarby den 24 september 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Börje Salming avslutade däremot inte sin NHL-karriär i Maple Leafs. Han spelade ett år i Detroit Red Wings innan det bar hem till Sverige igen år 1990 – då var planen att lägga av med hockeyn helt.

– Jag hade bestämt mig för att sluta spela hockey och bosätta mig i stockholmstrakten. Familjen kände att det kunde bli ett för stort steg att flytta direkt från en storstad som Toronto till en för liten stad. Vi var överens om att Stockholm skulle passa oss bra, säger han till hockeysverige.

”Jäkligt glad för det”

Men sedan ändrade legendaren sitt beslut. Tanken blev i stället att spela ett sista år i Sverige – men som till sist förlängdes med ytterligare två år.

– Anders Hedberg var sportchef i AIK då och han ringde mig… jag vet inte hur många gånger det var, säger han och fortsätter:

–  I alla fall tänkte jag till slut att ”va tusan det kan var kul att prova på att spela ett år i AIK”. Det blev tre säsonger och det är en tid som jag är jäkligt glad för.

890407 Ishockey, Sverige – Finland, 5-1: Börje Salming, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 12629

Det blev totalt 82 matcher för AIK i både elitserien och i allsvenskan. Det var år som Börje Salming uppskattade enormt – både på och utanför hockeyrinken.

– Inte bara för att det var kul att spela med AIK utan även för att jag kunde knyta till mig många affärsrelationer för framtiden och verksamheten som jag har i dag även om det fanns en del galningar också, säger han.

LÄS MER: Petter Northugs superhån till hela Sverige – efter dubbla förlusterna mot Norge: ”Passar det om jag…”