Kraftigt bakslag för Leksand – tvingas betala tillbaka flera miljoner(!): ”Någonting har blivit tokigt”

Leksands IF fick över fem miljoner kronor i coronastöd. Nu går klubben miste om drygt tre miljoner som måste betalas tillbaka.
– Vi tittar på vad som blivit tokigt, säger klubbens vd Andreas Hedbom.

Statens miljardstöd för korttidskontrakt, med syfte för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin för idrottsklubbar i Sverige, slår tillbaka på flera klubbar i landet.

Inom hockeyrörelsen har Malmö och Rögle fått milda återbetalningskrav på upp till en halv miljon kronor. Men värst drabbade är Leksands IF.

Leksand utreder frågan

Klubben tvingas betala tillbaka närmare tre miljoner kronor, eller 2 914 859 för att vara helt korrekt. Det kommunicerar Tillväxtverket.

Beslutet grundar sig på att Leksand inte utnyttjat korttidsstödet på det sätt som klubben uppgett i sin ansökan eller vid tidigare avstämning.

Nu utreder Leksands IF frågan och huruvida de har gjort någon fel eller inte.

211014 Leksands Tobias Ekberg under uppvärmningen innan ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Brynäs den 14 oktober 2021 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

– Vi fick veta det här för några dagar sedan och håller på och tittar om vad som blivit tokigt. Det är inga konstigheter från vår sida och har vi gjort fel så rättar vi till det, säger Dalaklubbens vd Andreas Hedbom till Dagens Nyheter.

Beskedet kom som en överraskning.

– Vi hade tolkat det som att vi gjort rätt från början, men om vi har gjort fel så får vi titta på vad det handlar om för att kunna korrigera det.

”Klarar nog av det här”

Vice direktören menar att klubben varit i behov av allt stöd de har fått under pandemin. Och den tuffa smällen blir påtaglig, men inte ohanterlig.

– Först måste vi utreda om och i så fall hur mycket vi ska betala tillbaka. Men oaktat det så klarar vi nog av det här, men det är klart att det inte vore bra om vi behöver betala tillbaka pengar. Då får vi klara av det på ett eller annat sätt. För vår del är det viktiga att det blir korrekt.

211023 Leksands tränare Björn Hellkvist under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Växjö den 23 oktober 2021 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

På isen har Leksands IF stått på för en gedigen säsongsinledning. Klubben ligger på en andraplats i tabellen och plockat 25 poäng på 13 spelade matcher.

LÄS MER: Elias Petterssons syrliga svar till media – slår tillbaka efter sågningarna: ”Det ger er bara något att skriva om”

Få våra nyhetsbrev!