Klubbikonen återvänder till SHL-klubben – i en helt ny roll: "Jag sa ja direkt"

Klubbikonen återvänder till SHL-klubben – i en helt ny roll: ”Jag sa ja direkt”

Hockeykarriären tog slut i höstas.
Nu står det klart att klubbikonen Mikael Johansson återvänder hem.
Hem till Färjestads BK för en helt ny ledarroll, meddelar FBK i ett pressmeddelande.

Han har gjort över 400 matcher och vunnit 3 SM-guld med Färjestad. Mikael Johansson är verkligen en legendar och hjälte i Karlstad för sina insatser på isen.

Karriären över

I november kom beskedet att 34-åringen tvingades lägga skridskorna på hyllan efter för stora skadebekymmer. Då hade Johansson bara hunnit spela tre matcher med nya laget BIK Karlskoga.

Mikael Johansson, Färjestad
150924 Färjestads Mikael Johansson jublar efter 4-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Växjö den 24 september 2015 i Karlstad. Foto: Anna-Lena Bergqvist/ BILDBYRÅN / Cop 137

Sedan dess har SHL-profilen bara gått och väntat på nästa utmaning. Nu har han gjort klart med nytt jobb för kommande hockeysäsong.

Tillbaka till FBK

I dag står det klart att FBK-publikfavoriten återvänder till Karlstad igen och får en helt ny roll i Färjestad. Johansson kommer att jobba som skillscoach i favoritlaget, avslöjar lokaltidningen Värmlands Folkblad.
– När Färjestad ringde och frågade om jag ville börja jobba hos dem sa jag ja direkt. Det kan inte bli bättre, säger han till tidningen.

Mikael Johansson, Färjestad
191128 Färjestads Mikael Johansson tackas av inför under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Skellefteå den 28 november 2019 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / kod FK / Cop 185

Johanssons nya roll kommer inte att vara kopplad till något enkilt lag utan han kommer att jobba med individuell träning med olika lag på olika nivåer. 34-åringen ersätter även en annan FBK-legendar i Pelle Prestberg, som har haft samma roll tidigare, och som nu tar klivet upp till A-laget.
– Det känns väldigt roligt att få in honom i klubben. Vi tror att han kommer att tillföra mycket kring de här bitarna. Det är viktigt för oss även rekryteringsmässigt att kunna erbjuda det även fortsatt, säger Färjestads sportchef Thomas Rhodin i ett uttalande.

”Jäkligt roligt”

Johansson kommer även att jobba med ungdomarna på klubbens hockeygymnasium. Och han hoppas kunna bidra med sin stora rutin från SHL.
– Vi får se om jag kan lära ut något men det ska bli jäkligt roligt, det känns som att rollen kommer att passa mig perfekt. Förhoppningsvis kan vi hjälpa alla spelare att ta kliv så att de är redo när de får chansen i A-laget, målet är att få upp någon dit per år, säger han till VF.

Mikael Johansson lämnade FBK 2016 efter många år i klubben. Därefter spelade han i KHL samt Finland, sedan tillbaka till Sverige och Brynäs, vidare till Schweiz och så till slut BIK Karlskoga innan karriären tog slut.

LÄS MER: Stora vändningen: Supertalangen fortfarande utan kontrakt – kan nu återvända(!) till SHL-toppklubben