Kenta Nilsson om Flyersmålvaktens galna överfall: ”Han var inte klok”

Den legendariske NHL-målvakten Ron Hextall hade ibland svårt att tygla sitt humör – vilket Kenta Nilsson fick erfara.
I finalserien 1987 klubbade Flyersmålvakten ner den svenske stjärnan, och Hextall fick åtta matchers avstängning för sitt överfall.
– Han var inte klok, säger Kenta Nilsson.

Ron Hextall, 53, är numera general manager i Philadephia Flyers, en klubb han representerade som spelare i elva säsonger. Kanadensaren debuterade i NHL säsongen 1986/87 och han gjorde sig känd som en målvakt som var väldigt skicklig med klubban. Han var till exempel den förste målvakten att göra mål i NHL.

Men Hextall gjorde inte bara mål med sin klubba – han använde den som slagträ också, vilket den svenske stjärnan Kenta Nilsson fick erfara. I den fjärde finalmatchen 1987 fick Hextall ett litet rapp av Edmontons Glenn Anderson och en stund senare gled Kenta Nilsson förbi Flyersmålvakten, som svarade med att klubba ner svensken. När Sportbibeln frågar om händelsen för 30 år sedan svarar Kenta:
– Äh, jag tänker inte så mycket på det nu längre.

Men vad säger du om Hextalls agerande?
– Han var inte klok alltså, han var inte klok, säger Kenta.

Avstängd i åtta matcher

Hexall fick åtta matchers avstängning för sitt tilltag på den svenske stjärnan. Och det var långt ifrån den enda gången som Hextall fick ett utbrott på isen. Ett annat överfall som många kommer ihåg är när han hoppade på Chris Chelios efter en avblåsning i maj 1989 – och för det fick Hextall tolv matchers avstängning.

Föga överraskande är Hextall den mest utvisade målvakten genom tiderna i NHL. I grundseriesammanhang har han hela 584 utvisningsminuter och i slutspelet blev det totalt 115 utvisningsminuter för den hetlevrade kanadensaren.

Här är överfallet på Kenta Nilsson:
 
https://youtu.be/vbAEj8o1SY8