Kända tv-doktorns dystra dom om Henrik Lundqvists framtid inför hjärtoperationen: ”Jag kan inte se att...”

Kända tv-doktorns dystra dom om Henrik Lundqvists framtid inför hjärtoperationen: ”Jag kan inte se att…”

Henrik Lundqvist tvingas till hjärtoperation.
Tv-doktorn Mikael Sandström ger nu en dyster framtidsdom.
– Jag kan inte se att han kommer tillbaka till elithockeyn den närmsta säsongen, säger han till Aftonbladet.

Henrik Lundqvist har drabbats av ett rejält bakslag i jakten på att bli en ordinarie NHL-målvakt igen. Efter 15 år i storlaget New York Rangers, där Lundqvist varit fullständigt solklar etta i kassen, så var den föregående säsongen en mardröm som bestod av petningar och till sist ett utköp av hans kontrakt.

Tvingas till operation

”King Henrik” blev dock inte klubblös särskilt länge, då han kort efter det avslutade avtalet med Rangers skrev på ett ettårskontrakt Washington Capitals. Men de senaste månadernas förberedelser har varit förgäves, då det för någon vecka sedan stod klart att han drabbats av ett hjärtfel, som håller honom borta från spel under hela den kommande säsongen.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
171215 Rangers målvakt Henrik Lundqvist under ishockeymatchen i NHL mellan New York Rangers och Los Angeles Kings den 15 december 2017 i New York. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87570

Under måndagen gick Lundqvist ut med ett nytt besked, att han fått tid för en hjärtoperation. Det är ingen liten operation som Lundqvist ska genomföra, menar tv-läkaren Mikael Sandström.

– Varför han ska byta aortaklaffen vet jag inte, antingen har den läckt eller så är den för trång. Sedan ska han byta den uppåtstigande delen av kroppspulsådern (aortabågen och aortaroten), det heter även aortic ascending replacement på svenska, säger Mikael Sandström till Aftonbladet.

Dystra domen

Hur länge Lundqvist egentligen blir borta från hockeyn är dock ingenting som Sandström kan svara på.

– Det kan ta veckor, månader. Det här är inget litet ingrepp för nageltrång, det är en stor och seriös operation som kan ta fem-sex timmar. Man sågar ju upp bröstkorgen, det är standard.

Foto: TV4

Sandström menar att han ”inte se att Lundqvist kommer tillbaka till elithockeyn den närmsta säsongen”, men ett allt mer dystert besked ger samtidigt Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala Universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, då han menar att operationen är av yttersta vikt.

– Det kan leda till försämrad hjärtfunktion och till slut till döden. Sannolikheten att komma tillbaka till en elitidrottskarriär är nog väldigt liten, säger han till Radiosporten.

LÄS MER: Detaljen bakom svenske matchhjältens firande i natt – vacker hyllning efter dödsfallet: ”Det är känslosamt”

Få våra nyhetsbrev!