Kanadensarnas helgalna beteende mot Börje – som fick Lidas att tappa hakan: ”Kunde inte tro att det var sant”

Kanadensarnas helgalna beteende mot Börje – som fick Lidas att tappa hakan: ”Kunde inte tro att det var sant”

Nicklas Lidström hade hört historierna.
Men när han själv fick vara med Börje Salming i Toronto trodde han knappt sina ögon.
– Vi trodde inte att det var sant, säger Lidas.

När Börje Salming dog förra året strömmade hyllningarna in från alla hörn i världen. Få svenska idrottare har haft samma betydelse som Salming, och inflytandet han haft på samtliga svenska stjärnor som följt honom är svårt att greppa.

Lidas chock i Toronto

Alla har haft Börje Salming som idol, och Nicklas Lidström är inget undantag. Lidas klassas som en av de bästa spelarna i NHL:s historia, och han säger själv att han har Börje att tacka för det. Lidström och Salming hann faktiskt spela med varandra under något år, och det var då Lidas förstod precis hur stor Börje faktiskt var.

Börje Salming, hockey
Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © D

De båda spelade ihop under Canada Cup 1991. Lidström hade hört historierna om när Salming hyllades i Canada Cup i Toronto 15 år tidigare, men det var på en hockeyrink. I samband med en match. När de båda var ute på stan 1991 var det någonting annat. Lidström berättar att bilar stannade, rullade ner sina rutor och alla skrek. Trafiken stanna upp helt, bara för att Salming var ute och gick från hotellet mot arenan. Och detta var långt efter att Salming lämnat Toronto för att spela hemma i Sverige.

LÄS MER: När Robert Gustafssons ärliga ord om mardrömslika skidresan fick självaste Wikegård att bryta ihop av garv

”Trodde inte det var sant”

Nicklas Lidström minns det än i dag.

– Vi trodde inte att det var sant. Vi visste att han var stor, men vi visste inte att han kunde orsaka kaos på gatorna. Men det gjorde han. Vi såg hur stor han var från första parkett, i Toronto, vilket var överväldigande och stort för oss yngre, säger Lidas till The Athletic.

Nicklas Lidström, hockey
180520 Nicklas Lidström är på plats inför IIHF Hall of Fame under ishockey-VM den 20 maj 2018 i Köpenhamn. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92047

Lidström och Salming bildade sedan backpar under turneringen, och Salming var ett stort stöd till honom.

– Han gav mig självförtroende. Jag var nervös att spela med honom. Man kände bara att man var tvungen att ge honom pucken hela tiden, men han var motsatsen. Han gjorde att jag kände mig trygg och att jag fick göra det jag var bra på. Jag glömmer aldrig hur han stöttade mig, och lugnade mig för att få mig att spela hockeyn jag kunde spela.

LÄS MER: Här ställer sig tio kinesiska amatörer på rad – och får en lektion i svensk bollkänsla av geniet J-O Waldner