Kanadas målvakt tänkte ta sitt liv efter OS-finalen 1994

Han var målvakten som släppte in Peter Forsbergs klassiska straff i OS 1994.
Bara månader senare försökte Corey Hirsch ta sitt liv.
– Varje morgon jag vaknade kändes det som om att min hjärna brann, skriver 44-åringen på theplayerstribune.com.

44-årige målvakten Corey Hirsch har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. En karriär som innehöll OS, VM, NHL och även spel i Timrå och Malmö.

På sidan The Players Tribune berättar nu Hirsch en historia som inte varit tidigare känd. Han berättar om tvångstankarna efter OS-finalen 1994 som drev honom till ett självmordsförsök.
I juni 1994 satte han sig i sin sportbil och planen var att köra över en klippkant nära hemmet. Han var uppe i över 200 kilometer i timmen när han bromsade och till slut fick stopp på bilen. ”Jag bara satt där och grät och grät. Snälla, tänkte jag, någon måste hjälpa mig”, skriver Hirsch.

Säsongen 1996/97 nådde Hirsch botten. Han rasade i vikt och till slut öppnade han upp sig för en av tränarna i Vancouver Canucks, som han då tillhörde. Klubben såg till att han fick träffa en psykolog. Hirsch fick diagnosen OCD efter första mötet.

Beskedet kom som en enorm lättnad för Hirsch. Samma kväll efter besöket hos psykologen spelade han mot Dallas Stars i NHL – och höll nollan.

Hirsch berättar sedan om hur han lärde sig att leva med OCD.
”Det var inte som att allt plötsligt blev bättre. Det gick upp och ned. Men vet du vad? Jag spelade professionellt i ytterligare nio år. Mentala problem är inte ett tecken på svaghet. Snarare är det så att idrottare med de här problemen är mentalt starkare än den genomsnittliga personen. Dagar då jag knappt kunde komma ur sängen, lyckades jag pusha mig själv till att gå ut på isen och vinna matcher i NHL. Så säg inte att jag är svag”.