Juniorkronornas nya succé – körde över Tyskland efter Otto Stenbergs hat trick

Ett hattrick av Frölundaforwarden Otto Stenberg, andra raka segern och ännu en hållen nolla.

Inte undra på att ett utsålt Scandinavium jublade över Sveriges 5–0-seger över Tyskland i junior-VM.

Stenberg drog i gång målskyttet i första perioden och gjorde sedan både 3–0 och 4–0 inom loppet av knappt tre minuter i tredje perioden.

Det fick hemmafansen i Scandinavium i Göteborg (11 512 åskådare) att skandera den 18-årige Stenungsundproduktens namn.

Sverige hade aldrig förlorat mot Tyskland i junior-VM och hade inför torsdagskvällens möte 23 raka segrar.

Men det betyder inte att Tyskland längre är någon munsbit – det fick Finland bittert erfara i onsdags då tyskarna vann med 4–3.

I förra säsongens JVM i Halifax vann Sverige med knappa 1–0.

Bejublat mål

Sverige skapade det mesta och det bästa i inledningsperioden, men tyskarna var inte ofarliga och Björklövens JVM-debutant Melker Thelin fick visa sig på styva linan några gånger mellan stolparna. Han ersatte Hugo Hävelid som höll nollan i öppningssegern mot Lettland, 6–0.

Sverige spelar ju match två dagar i rad och möter Kanada redan på fredagskvällen.

Både Noah Östlund, stolpträff, och Frölundaforwarden Otto Stenberg, friläge, skapade jättechanser.

Men efter 15.48 fick ett utsålt Scandinavium jubla.

Och det åt ett hemmatillverkat Frölundamål.

David Edstrom passade fram till Stenberg som stenhårt pricksköt 1–0 i krysset bakom tyske målvakten Matthias Bittner.

Stenberg fick i Viaplay frågan om det var det perfekta skottet.

Ja, det var nog bull’s-eye, svarade skarpskytten.

Kanon till 2–0

I andra perioden jämnade tyskarna ut spelet, men med bara 1.24 kvar dundrade Linköpingsbacken Mattias Hävelid in 2–0.

I den tredje perioden slog svenskarna till i numerärt överläge – spelformen där det blev tre mål på fem försök i premiären.

På kvällens andra chans i powerplay sköt Otto Stenberg sitt andra mål för kvällen.

Bara 2.46 senare hade han fullbordat sitt hattrick.

Ett tröttkört Tyskland föll ihop och Noah Östlund kunde göra 5–0.

Sverige har fått den perfekta inledningen på junior-VM, men samtidigt är det två förväntade segrar mot svagare motstånd som plockats hem.

På fredagen väntar det första stora testet då de två senaste årens mästarlag Kanada väntar med 17-årige supertalangen Macklin Celebrini i spetsen.

Precis som Sverige har Kanada två raka segrar och monstruösa 15–2 i målskillnad.

Sverige har ännu inte släppt in något mål och har 11–0 i målskillnad.

En seger mot Kanada innebär att chansen till gruppseger – och ett på pappret enklare kvartsfinalmotstånd – finns kvar.