Jonathan Hedström öppnar upp om mardrömmen under hockeykarriären: ”Jag var livrädd…”

.

Jonathan Hedström hade en framgångsrik karriär som hockeyspelare.
Men brottades samtidigt med ätstörningar – nu öppnar hockeyikonen upp om mardrömmen.
– Doktorn sa till mig, ’du har två val: äta eller dö'”, säger han i en intervju med SportExpressen.

Han har gjort hela 480 matcher i SHL, 83 matcher i NHL, 31 matcher i KHL, över 100 landskamper för Tre Kronor och spelat VM-final. Jonathan Hedström fick verkligen en framgångsrik hockeysäsong – men där fanns även rejäla problem vid sidan av isen.

Jonathan Hedström öppnar upp

Nu öppnar 41-åringen upp om mardrömmen under hockeykarriären och hur han fick kämpa mot sina ätstörningar. Allt började när han var 17 år och en ledare i Skellefteå AIK sa följande ord:
– Fan vad tjock du är, Jonte.

Sedan levde Hedström med ätstörningar i 20 år. Och fick kämpa varje dag för att hålla upp en stenhård och oerhört påfrestande hockeykarriär. Nu öppnar han upp om den tuffa tiden och vidriga vikthetsen inom hockey.
– Ledaren i Skellefteå som sa att jag var tjock när jag var 17 år, han startade någonting som satte sig djupt i mig. Det var i USA det verkligen spårade ur för mig. Vi hade en tränare som var hånfull och elak. Som aldrig frågade hur man mådde utan hellre tryckte ner folk. Sen började vi med invägningar och när jag vägde ett kilo för mycket fick jag skäll och tvingades till straffträning. Då bara klickade det till i skallen. Jag tänkte: den där jäveln ska inte få vinna mot mig, säger han i en intervju med SportExpressen.

”Jag var livrädd…”

Till slut orkade inte kroppen mer och 2013 lämnade Hedström Timrå i SHL och de två kommande säsongerna blev det enstaka matcher i division 1 och 2 innan han la ned karriären helt 2015.

Då tog han även tag i sin ätstörningar efter att ha levt i många års förnekelse.
– När man lider av ätstörningar blir man väldigt bra på att ljuga. Till slut förstod morsan hur illa det var och sa åt mig att om du inte söker hjälp nu, då ringer jag polisen. Men jag var livrädd. Skulle jag: en tuff, tatuerad hockeyspelare skriva in mig på psyket? Det var som om jag smög in dit hemma i Skellefteå. Men det var då jag äntligen erkände det för mig själv och jag går fortfarande regelbundet till ätstörningskliniken. När jag var där fick jag först ställa mig på en våg och fick frågan hur mycket tror du att du väger? Jag gissade väldigt fel. Doktorn sa, ”du har två val: äta eller dö”, säger han till kvällstidningen.

Vill hjälpa SHL-klubbar

I dag är Hedström 41 år och har lärt sig att äta och träna för att verkligen må bra. Han njuter av sin nya livsstil. Nuförtiden föreläser hockeyikonen runt om i landet för att hjälpa unga idrottare och föreningar.

Han hoppas även kunna hjälpa SHL-klubbar men hittills är det bara Färjestad som sagt ja till Hedströms förfrågan, alla andra har tackat nej. Enligt Hedström själv har även några klubbledare erkänt för honom att de inte vill att han ska komma dit för att prata och ”starta något som de inte kan hantera”.
– Det är så fruktansvärt tråkigt att några tänker så här. Det är stort av Färjestad att våga ta dit mig i alla fall. Men jag tror tyvärr många machoideal lever kvar – och det börjar redan när spelarna är åtta-nio år. Man ska vara tuff, man ska inte prata om känslor. Visst lite har ändrats med åren. Men vi har fortfarande ingen som är öppet homosexuell i hockeyn, det är år 2019, hur kan vi inte ha det? Därför att det i mångas ögon skulle vara en svaghet. Ja, tyvärr är det så fortfarande. Hockeyn har mycket att jobba med, säger han till SportExpressen.

LÄS MER: När Jonte Hedström trashtalkade motståndaren genom isen – mitt framför tv-kamerorna

Detroits mäktiga hyllningsvideo till Niklas Kronwall kommer ge dig gåshud

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);