Jätteprofilen Per Ledin lägger ned hockeykarriären – efter 1 248 utvisningsminuter: ”Så vill jag bli ihågkommen”

.

Det blev hela 720 matcher och 1 248 utvisningsminuter i SHL.
Men nu lägger 41-årige Per Ledin ned hockeykarriären till slut.
– Jag vill bli ihågkommen som en spelare man hatade att möta, säger han till Sportbladet.

Allt började i Bergnäsets AIK, sedan har Per Ledin representerat klubbar som Björklöven, Luleå, Färjestad, HV71, Colorado Avalanche, Karlskrona och Malmö Redhawks. Men nu är hockeykarriären officiellt över för 41-åringen.

Per Ledin lägger ned karriären

Veteranen kan sammanfatta karriären med 3 SM-guld, mästartitel i Österrike, VM med Tre Kronor, 3 NHL-matcher och hela 1 248 utvisningsminuter i SHL. Han har spelat professionell hockey på 90-talet, 00-talet och 10-talet men det blir alltså ingen spel under 20-talet.

Per Ledin, SHL
190329 Malmö Redhawks Per Ledin under uppvärmningen inför kvartsfinal 4 i SM-slutspelet i ishockey mellan Malmö Redhawks och Frölunda den 29 mars 2019 i Malmö.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92277

Nu kan hockeykämpen titulera sig hockeypensionär.
– Jag vill bli ihågkommen som en spelare som man hatade att möta och en spelare som man älskade att ha i sitt lag, säger han till Sportbladet.

Det ska hockeyprofilen göra nu

När skridskorna nu läggs på isen väntar en helt ny karriär för 41-åringen. Men han blir ändå kvar i hockeysvängen och ska bli juniortränare.
– Jag kommer inte vara lika energisk som coach som jag var som spelare. Hoppas folk förstår det. Jag vill utbilda och uppdatera unga spelare. Ju krångligare spelare desto större utmaning tycker jag. Har ju gått igenom en del i min karriär, säger han till kvällstidningen.

Per Ledin, SHL
190223 Malmö Redhawks nya spelare Per Ledin på plats i Malmö Arena under ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Skellefteå den 23 februari 2019 i Malmö.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

Dessutom kommer det att bli mer tid hemma. Där känner Ledin att han måste kompensera för alla åren som hockeyproffs.
– Jag har varit borta en del i karriären. Nu är det jag som är hemma och jag har blivit en jäkel på att dammsuga. Älskar det. Man får ut all energi som finns inombords, säger veteranen.

Det blev till slut hela 720 matcher och 278 poäng i SHL och Elitserien för Per Ledin som främst kommer att bli ihågkommen som en riktigt jobbig jäkel på isen. Som vi kommer att sakna honom i svensk hockey!

LÄS MER: Per Ledin avslöjar karriärens tuffaste motståndare: ”En jäkla respekt!”

Spana in Per Ledins mäktiga drömfemma – med två galna livvakter som backpar

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);