Jättekritiken från Finland – rasar mot uteblivna straffet efter kaosmatchen i VM: ”Vet inte vart gränsen går”

Matchstraff efter stenhård tackling på Finlands stjärna.
Men Austin Watson stängs inte av ytterligare.
– Då vet inte spelarna vart gränsen går, säger Finlands general manager Jere Lehtinen.

Matchen mellan Finland och USA tidigare i veckan var en stentuff sådan. Totalt delades 55 (!) utvisningsminuter ut kryddat med ett matchstraff på USA:s Austin Watson.

Tuffa tacklingen

Det blev en riktig kaosmatch framför ögonen på hemmapubliken i Finland, som till sist vann med 4–1. Men den heta stämningen på isen överskuggade Finlands seger, och framför allt situationen mellan Watson och Teemu Hartikainens.

180520 Jere Lehtinen blir invald till IIHF Hall of Fame under ishockey-VM den 20 maj 2018 i Köpenhamn. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Amerikanen kom in sent med en hög armbåge, och efter en videogranskning tilldelades Watson matchstraff. Men det stannar där. VM:s arrangörskommitté bedömer inte att tacklingen ska resultera i någon vidare avstängning – vilket får Finland att rasa.

– Det känns märkligt. Man borde fråga de som bestämmer om hur linjen ser ut. Det blir trist för spelarna då de inte vet var gränserna går, säger Jere Lehtinen till Yle Sports.

”Sätter spelarna i osäkerhet”

Den främsta kritiken mot beslutet grundar sig att Finlands Saku Mäenalanen är avstängd efter en tvåminutare från mötet mot USA, och missar matchen mot Sverige.

Lehtinen köper att Mäenalanen stängs av i efterhand, men menar att det blir luddigt med tanke på att Austin Watson får spela mot Storbritannien imorgon torsdag.

220516 Jere Sallinen of Finland during the 2022 IIHF Ice Hockey World Championship game between Finland and USA on May 16, 2022 in Tampere. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

– Om man får tackla med armbåge mot huvudet sätter de spelarna i osäkerhet. Det skulle vara välkommet att höra orsakerna till att det blev så här. När det delas ut en avstängning kommer klara besked så att alla förstår bakgrunden, säger han.

LÄS MER: Johan Garpenlövs besked om William Nylander – NHL-stjärnan kan ansluta till Tre Kronor: ”Har det vi saknar”

Få våra nyhetsbrev!