IKO-fansen instängda i bur – stoppades från att fira med sina hjältar

.

Oskarshamn skrällde, slog Timrå och tog klivet upp till SHL.
Då tvingades lagets fan stå kvar i bortaburen.
– Det är lite tråkigt tycker jag. Ut med dem så de får vara med i den härliga euroforin som vi har, säger tränaren Håkan Åhlund till Sportbladet.

Fansen hade rest 70 mil för att se sitt Oskarshamn gå upp i SHL för första gången i klubbens historia. Och efter 3–0-segern i den sjunde och avgörande matchen var det klart.

Inga fans på isen

Men glöm scener som den från förra säsongen, då Timrå slog Karlskrona i kvalet och tog sig tillbaka till SHL. Då firade spelare och fans tillsammans.
Så här såg det ut då:

180406 Timrå fansen jublar efter ishockeymatchen i direktkval till SHL mellan Karlskrona och Timrå den 6 april 2018 i Karlskrona.
Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN / Cop 214

I Karlskrona fick alltså Timrå-fansen fira med sina hjältar. Men Oskarshamn-fansen fick inte göra det samma i Timrå. De tvingades stå kvar i den bur som finns för bortafansen i NHK arena.
– Det är lite tråkigt tycker jag, ut med dem så de får vara med i den härliga euroforin som vi har nu. Släpp ut dem, säger tränaren Håkan Åhlund till Sportbladet.

190408 Oskarshamns supportrar jublar under ishockeymatchen i direktkval 7 till SHL mellan Timrå och Oskarshamn den 8 april 2019 i Timrå.
Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / Cop 108

Enligt Sportbladet var det polisens beslut att hålla kvar fansen i buren och inte släppa ned dem på isen.

SportExpressen har pratat med Anders Lundin, säkerhetsansvarig i Timrå IK, som säger att beslutet är taget av SHL och hockeyallsvenskan.
– Det är ett beslut som är taget för att vi inte kan uppmuntra till lagbrott. Det är olagligt att beträda isen och hade de släppts ut så hade det inte gått att garantera att det inte hade skett.

Många reagerade på sociala medier efter matchen. De flesta röster ifrågasatte beslutet att stoppa fansen från att fira avancemanget till SHL tillsammans med spelarna.

Matchen? Det var ett rejält drama där Oskarshamn kopplade greppet med elva minuter kvar att spela. Det var då Matias Sointu gjorde 2–0 till gästerna. John Dahlström satte sedan 3-0-målet i tom kasse.