Hockeylegendaren Tommy Salo talar ut om tuffa depressionen: ”Tänkt att jag inte orkade leva”

Tommy Salo är en av svensk hockeys främsta målvakter genom tiderna. Men inombords har han brottats med depression och psykisk ohälsa.
Så pass allvarlig att det höll på att sluta på värsta tänkbara sätt.

Tommy Salos räddning i OS-finalen 1994 är kanske ett av svensk hockey, och idrotts, främsta ögonblick. Målvakten hade en framgångsrik karriär med både OS- och VM-guld samt totalt tio säsonger i NHL med bland annat New York Islanders och Edmonton Oilers.

Men bakom målvaktsmasken dolde sig en mörk sida. Salo brottades med en svår depression – och allting började efter en viss match i OS. En match Salo aldrig har kunnat radera från minnet..
– Egentligen började väl allt med matchen mot Vitryssland i OS 2002 och en räddning som slutade illa och Tre Kronor blev utslaget. En match, en kort sekvens och den har förföljt mig hela livet. Trodde jag kunde ruska av mig det som hänt, men det har inte riktigt gått. berättar Salo i en lång intervju med Sportbladet.

”Tänkt att jag inte ville leva”

Matchen mot Vitryssland blir han än i dag påmind om. Salo berättar att han för två år sedan deltog i en uppvisningsmatch och att en person sa någonting om just den matchen. Allting raserades inombords och han tog illa vid sig. Salo trodde att det skulle gå att glömma bort. Men det finns fortfarande i bakhuvudet.

Efter karriären spenderade han drygt fyra säsonger i olika roller i Leksands IF. Men sejouren i klubben fick ett abrupt slut och Salo flyttade till Västerås och bodde ett tag hos sina föräldrar.
– När jag haft mina sämsta dagar så har jag tänkt att jag inte ville eller orkade leva. Mitt liv var nattsvart och tomt. Jag fick inte ihop livet. Men sedan tänkte jag på mina föräldrar, mina barn och kom på andra tankar. Nu tar jag små steg på vägen och jag är på rätt väg. Kan fortfarande ha dåliga dagar, men de blir färre och färre, säger Salo till Sportbladet.

Vill inspirera andra

I dag är Salo en annan person. Han har fått professionell hjälp, börjat jobba som idrottslärare och hittat kärleken i nya flickvännen Erika. De dåliga dagarna blir färre och människorna runt om har hjälpt honom tillbaka på banan.

I sitt jobb som idrottslärare i Borlänge vill han få barnen att ha roligt på gympan – men också att ge sina tips på hur man får en hälsosam inställning till idrotten.

Salo säger själv att han känner sig mogen att prata om sin tuffa depression. Och nu vill han inspirera andra som varit i samma situation att hitta tillbaka till livsglädjen.
– Om folk mår dåligt och läser det här så prata med vänner. Håll inte allt inom dig. Det är helt ok att må dåligt och tycka allt är tomt, berättar Tommy Salo för Sportbladet.

Tommy Salo är en riktig förebild. Dela vidare för att sprida hans viktiga historia!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);