Hinote avslöjar galna löftet till Foppa inför Chara-fighten: ”Har fortfarande mardrömmar”

Han är ansvarig för SHL-historiens mest kända fight.
Nu erkänner Dan Hinote att han är märkt för livet efter uppgörelsen med Zdeno Chara.
– Jag har fortfarande mardrömmar om den fighten, säger han till Sportbibeln.

En bit in i lockoutsäsongen 2004/05 såg Peter Forsberg till att nära vännen och lagkamraten Dan Hinote blev klar för Modo. Colorado-forwarden värvades inte för att göra poäng – det fanns tillräckligt med offensiv kraft i laget redan – utan för att göra samma jobb som i NHL: det skitiga, uppoffrande slitet i en fjärdekedja.

050127 Ishockey, Ellitserien, Modo – Färjestad: Dan Hinote, Modo. © Bildbyrån – 27907

Hinote backade inte för någon och han blev snabbt en publikfavorit i Örnsköldsvik. Ett stjärnspäckat Modo tog sig till kvartsfinal i SM-slutspelet och mötte där ett lika stjärnspäckat Färjestad.

”Var helt omöjligt”

Där hade Modo stora problem med det kanske bästa (och utan tvekan hårdaste) backparet någonsin på svensk mark: Zdeno Chara och Sheldon Souray.
– Vi kom inte ens i närheten av målet. Det var fasen helt omöjligt. Jag och ”Steener” (Alexander Steen) försökte störa Chara, men det gick inte, säger Dan Hinote till Sportbibeln.

050222 Ishockey, Malmö – Modo, Dan Hinote, Modo och David Petrasek, Malmö. © Bildbyrån – 70018

Modo hamnade i underläge i matchserien och var piskade att vinna match fem i Karlstad. Hinote insåg att desperata tider kräver desperata handlingar…
– Jag sa till Peter (Forsberg) innan: ”Jag tror jag kan få honom att slåss mot mig”. Peter sa: ”Nej, är du galen? Han kommer att ha ihjäl dig”, minns Hinote.
– Jag sa: ”Jo, men jag tror det kommer att funka”. Peter bara skakade på huvudet och sa att jag hade tappat det. Men det skulle ju vara ett bra byte för laget. Jag skulle inte avgöra någon matchserie, jag hade inte en enda poäng i slutspelet.. Men med Chara avstängd så skulle vi ha chansen.

041129 Ishockey, Elitserien, Södertälje – Färjestad: Zdeno Chara, Färjestad. © Bildbyrån – 41535.

Åtta minuter in i kvartsfinalen såg Hinote sin chans.
– Jag stannade precis framför målet och ”snöade” deras målvakt. Chara ryckte tag i mig och då tänkte jag ”nu eller aldrig”.

Vad minns du av själva fighten?
– Alltså, jag har fortfarande mardrömmar om den. Jag försökte bara överleva. Han fick in en massa träffar, men inget gick sönder. Jag hade ändå gott om märken i ansiktet efteråt.
– Jag minns att han missade mig precis med två rejäla svingar. Jag hade lite tur där.

”En fantastisk upplevelse”

Hinote fick sin vilja fram och både han och Chara fick matchstraff. Plus att de var avstängda i match sex.
Nu hjälpte inte det Modo, som ändå åkte ut mot Färjestad i kvartsfinalen.

Men frågan är om Hinote någonsin kommer glömma fighten med Chara.
– Mina kompisar här hemma i USA tycker det är skitkul att kolla på klippet på Youtube. Två, tre gånger om året tar de fram klippet…
– Men hela det äventyret var en fantastisk upplevelse. Laget, fansen, staden…allt var grymt. Jag fick chansen att hänga med Peter i hans hemstad under en halv säsong. Det säger man inte nej till, säger Dan Hinote.

Kolla in fighten här: