Henrik Zetterbergs första ord om avskedet till hockeyn: ”Jag hade hoppats kunna..”

Henrik Zetterberg tvingas avsluta karriären efter sin långvariga ryggskada.
Nu berättar han för första gången om det tunga beslutet att lägga skridskorna på hyllan.

Efter 15 säsonger i NHL kom i dag det dystra beskedet. Henrik Zetterberg lägger skridskorna på hyllan efter en lång och framgångsrik karriär.

Zetterberg slutar

De senaste säsongerna har ”Zäta” brottats med svåra ryggproblem. Tidigare i år kom uppgifter på att den svenske forwarden kan ha gjort sin sista NHL-match.

Uppgifter som under fredagen bekräftades av Detroits general manager Ken Holland.

”Holland säger att Zetterberg har bestämt att han inte kan spela på grund av sina ryggproblem. Han har pratat med läkare och det finns ingenting de kan göra”, skriver Dana Wakiji, redaktör hos Detroit Red Wings, på Twitter.

Strax efter beskedet från Holland väljer Zetterberg nu att lyfta på locket. I en intervju med Sportexpressen bekräftar Zetterberg att karriären är över.

Beslutet var inte enkelt att ta, men läkaren konstaterade att det helt enkelt inte finns någonting att göra.
– Klart att det är tungt, då jag hade hoppats kunna spela i ytterligare minst en säsong. Men allt tar slut någon gång och jag har haft en lång karriär, säger Zetterberg till tidningen.

Framgångsrik karriär

Henrik Zetterberg gjorde totalt 15 säsonger i Detroit av vilka han draftades i sjunde rundan i draften 1999. Säsongen 2007/2008 ledde han laget till Stanley Cup-titeln och stod för totalt 960 poäng på 1082 matcher under NHL-karriären.

”Zäta” berättar att han kommer bo kvar i Detroit i vinter och ser sig gärna jobba inom NHL-organisationen i framtiden.

Det är när han utsätter ryggen för belastningar som smärtorna kommer. Men trots det konstaterar han att det i dagsläget känns ”helt okej”.

Beslutet att sluta spela har ännu inte slagit honom.
– Det har väl inte sjunkit in riktigt att det är färdigspelat nu. Beslutet har ju just blivit officiellt, så det kommer nog att ta lite tid innan man kan förstå det riktigt, säger Zetterberg.

”Glad och tacksam”

I internationella sammanhang var Zetterberg med och vann bland annat ett OS-guld och ett VM-guld under karriären. Båda dessa 2006.

2015 belönades han med King Clancy Award som den spelare som visat prov på sina stora ledaregenskaper på NHL-isen.

När han själv ser tillbaka på karriären är det med stor glädje.
– Jag är otroligt glad och tacksam över den karriär jag haft och allt jag har fått vara med om. Stanley Cupsegern och OS-guldet är fantastiska toppar. Jag har fått spela i bra lag och är väldigt tacksam över framgångarna jag haft, säger Zetterberg till SportExpressen.

Dela för att hylla Henrik Zetterbergs fantastiska karriär!

LÄS MER: Beskedet: Henrik Zetterberg avslutar karriären

SHL-ikonens stenhårda kritik mot William Nylander: ”Ingen skam i kroppen!”

 

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);