Henrik Lundqvists mäktiga hyllning till svenske ikonen – när han avslöjar sin allra största hatmotståndare i NHL: ”Irriterade mig”

Henrik Lundqvists mäktiga hyllning till svenske ikonen – när han avslöjar sin allra största hatmotståndare i NHL: ”Irriterade mig”

Henrik Lundqvist har mött några av tidernas bästa hockeyspelare.
Men den han hatade att möta mest var en svensk.
– Det irriterade alltid mig, säger Henke.

Henrik Lundqvist är en av ishockeyns riktigt stora. I Sverige är han en hyllad hjälte för sina stora insatser i Tre Kronor, men han är om möjligt ännu mer älskad i USA, och särskilt i New York Rangers, där han med sina 15 säsonger är en riktig klubbikon.

Sanslösa karriären

Henrik Lundqvist hade planer på att spela längre än han gjorde, och då i Washington Capitals, men då satte ett hjärnstopp punkt för karriären. Henrik Lundqvist kunde dock sammanfatta en alldeles magisk karriär, där han i över ett decennium var en av de allra bästa målvakterna i världen, med en meritlista som få kan matcha.

Förra året valdes Henrik Lundqvist, i första året som det var möjligt, in i hockeyns exklusiva finrum, då han fick en plats i Hockey Hall of Fame. Under åren hann Lundqvist med att möta några av historiens absolut bästa spelare – Sidney Crosby, Alex Ovechkin, Connor McDavid och Jaromir Jagr, för att nämna några – men när han själv får välja ut vem han hatade att möta mest så är det en svensk som får den ”prestigefulla” utmärkelsen.

Stora hyllningen till ”Zäta”

I samband med att Henrik Lundqvist valdes in i HHOF så fick publik på plats äran att ställa några frågor till ikonerna på scen, och Lundqvist fick då frågan – och avslöjade att svaret faktiskt är en svensk.

– Alla som jag kände väldigt väl var de värsta att möta, inledde Lundqvist.

– Jag minns en match mot Henrik Zetterberg, en nära vän till mig. VI hade ätit middag kvällen innan, och pratat om alla möjliga saker. Under matchen dagen därpå så gör han självklart första målet i matchen, fortsatte han.

Henrik Lundqvist, hockey
221228 Henrik Lundqvist hyllas inför ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Rögle den 28 december 2022 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0394

Lundqvist berättar vidare hur Zäta reagerade efter att ha gjort mål på polaren Henke.

– Pucken gick igenom så många spelare, och jag tittar bara upp och ser hur han skrattar åt mig, som att han tänker: ”Jag fick dig!”. Det irriterade alltid mig, ganska mycket, säger Lundqvist.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev