Hela hockey-Sverige rasar mot överfallet i SHL – kördes till sjukhus efter målvaktens attack: ”Ett vidrigt överfall”

Mantas Armalis fick hjärnsläpp – och gick till attack.
Olli Palola kördes till akuten efter att ha sänkts blodig, och nu rasar hela hockey-Sverige mot Leksand-målvakten.
– Det är ett vidrigt överfall, säger SVT-experten Jonas Andersson.

Det var I tisdagens match mellan Oskarshamn och Leksand som incidenten skedde. I en tajt situation framför Leksands nät försökte Olli Palola få in pucken, men det lyckades inte. När pucken väl lämnade målområdet valde Palola att trycka sin klubbspets – alltså spearing – på målvakten Mantas Armalis.

Ilskan efter attacken

Armalis reagerade genom att lämna sitt målområde – och sänka en ovetandes Palola, som inte var beredd på vänstersmockan från målvakten. Palola blev liggandes på isen länge, innan han till slut hjälptes in i omklädningsrummet. Mantas Armalis fick ett matchstraff för förseelsen, och på onsdagsmorgonen anmäldes han även till disciplinnämnden, vilket betyder att en avstängning kan vara att vänta.

Foto: Skärmdump/TV4 Play

Leksand vann till sist matchen i förlängning, trots matchstraffet, men efteråt var det inte det sportsliga som Oskarshamn ville prata om. Tränaren Martin Filander var rasande på Armalis attack.

– Det är ett överfall. Jag mår lite dåligt, måste jag säga. Han var inte direkt kontaktbar under pausen, säger Oskarshamns-tränaren Martin Filander till TV4 Play.

“Ett vidrigt överfall”

Inte långt efter att Palola togs ut i omklädningsrummet så kördes han till akuten. Det efter att ha försökt resa sig flera gånger, men bara ramlat ihop. Enligt Oskarshamns lagläkare ska Palola dessutom inte kunnat svara på vilket datum det var, eller om han mindes någonting från situationen. 

– Det var läskigt. Han var illa däran. Det är klart att det var otäckt när man är så pass borta efter en smäll, säger sportchefen Oscar Alsenfelt till Aftonbladet.

240227 Oskarshamns Olli Palola lämnar planen efter att ha skadat sig under ishockeymatchen i SHL mellan Oskarshamn och Leksand den 27 februari 2024 i Oskarshamn. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Efter smällen har tongångarna på sociala medier varit hårda, och kritiken mot Leksands-målvakten Mantas Armalis enorm. Många menar att han förtjänar en lång avstängning, och så även SVT-experten Jonas Andersson, som inte håller tillbaka i kritiken.

– Det är ett vidrigt överfall! Visst, Armalis får en spearing i sekvensen innan, men han har tid att tänka efter. Lägg därtill att det innebär extra hög skaderisk när du slår med plockhandsken, som inte är vadderad på alla ställen. Detta sammantaget gör att jag anser att det ska rendera i en lång avstängning, säger Andersson.

Se situationen HÄR (extern länk till TV4)

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev