Här tar NHL-legendaren Andreas Lilja ut de sex bästa han spelat med – och skapar ett sanslöst drömlag

Här tar NHL-legendaren Andreas Lilja ut de sex bästa han spelat med – och skapar ett sanslöst drömlag

Andreas Lilja hade några otroliga år i NHL och vann dessutom Stanley Cup med Detroit Red Wings.
Under tiden i Nordamerika hann Lilja med att spela med några av tidernas bästa hockeyspelare.
Det bevisas verkligen när han, för Sportbibeln, tar ut sin absoluta drömfemma av lagkamrater.

Andreas Lilja kom till Detroit Red Wings 2005 och blev snabbt omåttligt populär bland klubbens supportrar. I laget fanns stjärnor som Nicklas Lidström, Pavel Datsyuk och Chris Chelios.

”Jag är jättestolt”

Lilja var inte – särskilt inte i den stjärnspäckade truppen – den som gjorde flest poäng eller spelade den häftigaste ishockeyn. Men han gav sig aldrig och kämpade alltid hårdast – och tog alltid en fight för laget.

071008 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Edmonton Oilers: Andreas Lilja, Detroit.
© Bildbyrån

Det gjorde att han fick göra över tio år i världens bästa hockeyliga – och under tiden hann han spelade med några av planetens bästa hockeyspelare.

– Jag är jättestolt över min karriär, men tyvärr så tänker man inte på det så mycket som man borde när man är inne i det. Men så här i efterhand så kan man njuta av det. Det händer att jag sitter och ler och tänker på det, säger Lilja till Sportbibeln.

Otroliga drömfemman

När Sportbibeln ber Andreas Lilja att nämna de bästa som han spelat med blir det extra tydligt vilken otrolig karriär han hade. För den här drömfemman (plus målvakt) är verkligen sinnessjukt bra.

Se drömfemman:

Målvakt:

Roberto Luongo:
– Vi spelade ihop i Florida och det var en fantastisk målvakt. Vi hade inget superlag och blev utspelade nästan varje match, men på något jävla vänster var vi alltid med, och det var ju på grund av honom. Han var sjukt bra och förtjänar verkligen all kredd. Han var hängiven och en spelare som verkligen förtjänade att vinna en Stanley Cup.

Backar:

Nicklas Lidström:
– Jag hade förmånen att vara i backpar med honom ett helt år, och är det någon som förtjänar kredd så är det han. Sjukt, sjukt, duktig spelare. Han gjorde aldrig ett fel, slog aldrig en dålig pass och låg alltid tre-fyra steg före alla andra. Han var helt fantastisk och det finns inte nog med lovord.

Nicklas Lidström, NHL
090930 Ishockey, NHL Premiere Challenge, Detroit Red Wings: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 85532

Mattias Norström:
– Lite av en outsider, men jag hade förmånen att spela med honom i LA Kings och, alltså… Vilken fantastisk spelare. Men ännu bättre: Han tog mig under sina vingar och visade hur man skulle bete sig och vara. Han gjorde inte heller några misstag, låg alltid rätt i banan och jobbade stenhårt. Han kunde verkligen köra över folk. Han var inte känd som någon poängmaskin, men gjorde jobbet varje dag och dödade alltid motståndarnas förstakedja.

Forwards:

Pavel Datsyuk:
– Han bara måste med. Det finns inte nog att säga om honom. Han är bäst, helt enkelt.

150118 Detroits Pavel Datsyuk under ishockeymatchen i NHL mellan Detroit Red Wings och Buffalo Sabres den 18 januari 2015 i Detroit. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86911

Henrik Zetterberg:
– Han måste vara på en centerplats. Det finns nog inte många tvåvägsspelare som honom i hela världen. Han var en kille som man alltid kunde lita på, som alltid gav allt oavsett om det var framåt eller bak.

Jaromir Jagr:
– Han var ändå lite på dekis när vi spelade, men han var så sjukt säker med pucken. Han tränar mer än någon annan jag träffat och han älskar verkligen hockeyn. Han lever och dör för den, och jag tror att han kommer spela tills han blir 50. Jag hade ju mött honom många gånger innan, och fyfan… spelförståelsen, att kunna styra tempot i matcherna. När jag mötte honom och Lemieux, det var inte kul… fyfan!

Jaromir Jagr
161120 Floridas Jaromir Jagr under ishockeymatchen i NHL mellan New York Rangers och Florida Panthers den 20 november i New York. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87356

Vilken jäkla uppställning! Dela för att hylla Andreas Lilja!