Här får Pavel Bure den legendariska backduon att framstå som bakfulla Korpen-lirare

I över ett decennium skojade Pavel Bure bort varenda försvar i NHL. 
Till och med Scott Niedermayer och Scott Stevens. 
Vi minns målet som fick hela New Jersey Devils att bli åksjuka. 

Det var inte många som kunde mäta sig med Pavel Bures klubbteknik och målsinne, det kunde alla se tidigt. Men trots att han var en av Europas största talanger draftades han först i sjätterundan av Vancouver Cunucks år 1989 – som den 113:e spelaren totalt. Anledningen till att han valdes så sent var att Bure spelade i dåvarande Sovjetunionen, vilket gjorde det hela kontroversiellt med tanke på relationerna mellan USA och Sovjet. Så här i efterhand kan man dock lugnt konstatera att Canucks gjorde ett riktigt kap som vågade välja ryssen.

Första säsongen gjorde han imponerande 60 poäng på 65 matcher. Andra säsongen 110 poäng på 83 matcher. Och så fortsatte det. Bure snittade över en poäng per match under sina totalt 12 säsonger i NHL.

Det han framför allt hade var en enastående klubbteknik och fart. Han gick helt enkelt inte att få stopp på. Inte ens när världsbackar som Scott Niedermayer och Scott Stevens stod i vägen. 1994 fick New Jersey Devils det tveksamma nöjet att stöta på en Bure i sin absoluta prime.

Se Pavel Bures magiska solomål mot New Jersey Devils

Det var inga dussinspelare som Bure snurrade bort här. På den tiden, i mitten av 90-talet, var Devils en riktig maktfaktor och hade världsstjärnor som Martin Brodeur, Vyacheslav Fetisov, Scott Niedermayer, Scott Stevens och Claude Lemieux i laget.

Pavel Bure var själv en av de stora giganterna under 90- och början av 00-talet, men tyvärr fick han aldrig vinna Stanley Cup. Säsongen 2002/03 lade han skridskorna på hyllan och 2012 valdes han, extremt välförtjänt, in i Hockey Hall Of Fame.

LÄS MER: När Pavel Bure bjöd på showen som Wayne Gretzky aldrig kommer glömma